Cara Alternatif Merawat Paru-Paru Berair Pneumonia Cepat dan Berkesan

 

Saya baru selepas follow up customer saya, yang anaknya berumur 15 tahun yang sakit paru- paru berair atau juga dikenali sebagai Pneumonia. Disebabkan itu saya ingin kongsikan feedback yang saya perolehi dari pelanggan saya di akhir entry ini. Sebelum itu, saya nak terangkan sedikit tentang penyakit paru-paru berair ini dan cara mengatasi atau mengubatinya pneumonia.

 

 

Paru-paru berair atau juga dikenali sebagai Pneumonia merujuk kepada semua jenis keadaan di mana air berkumpul dalam paru-paru. Ia berpunca dari pelbagai keadaan. Paru-paru berair merupakan sejenis penyakit radang raru-paru. Biasanya, ia digambarkan sebagai radang parenchyma/alveolar paru-paru dan cecair memenuhi alveolar luar biasa. (alveoli merupakan sak mikroskopik dipenuhi udara dalam paru-paru yang bertanggungjawab bagi menyerap oksigen dalam atmosfera Bumi.)

 

Punca sakit Paru – Paru Berair

Secara ringkasnya, punca-punca paru-paru berair boleh dibahagikan kepada 2 jenis

  1. Berpunca dari masalah jantung (“cardiogenic pulmonary edema”)

Jantung menerima darah dari paru-paru dan mengeluarkan darah tersebut kepada seluruh badan. Namun, jantung yang lemah tidak mampu mengepam darah keluar dengan berkesan. Oleh sebab itu, darah berkumpul dalam peparu lalu mengakibatkan cecair untuk berkumpul dalam tisu paru-paru. Hal ini digelar penyakit jantung lemah dan mengakibatkan paru-paru berair. Sekiranya seseorang yang menghidap penyakit jantung lemah mengambil cecair yang berlebihan, hal in juga boleh memudaratkan kumpulan air dalam paru-paru.

Masalah injap jantung juga mampu menganggu aliran darah dalam jantung dan mengakibatkan paru-paru berair.
Masalah irama denyutan jantung (“arrhythmias”) yang mengakibatkan denyutan jantung yang tidak teratur juga boleh menyebabkan masalah paru-paru berair.

2. Punca selain daripada masalah jantung (“non-cardiogenic pulmonary edema”)

  • Fungsi buah pinggang atau hati yang terjejas. Sekiranya seseorang mengalami kerosakan organ-organ tersebut, cecair akan berkumpul dalam badan termasuk paru-paru.
  • “Acute respiratory distress syndrome” merupakan keradangan paru-paru yang berlaku oleh sebab jangkitan kuman atau jangkitan paru-paru.
  • Trauma paru-paru. Paru-paru berair boleh berlaku selepas pembedahan yang melibatkan paru-paru. Kecederaan yang teruk pada bahagian dada contohnya selepas kemalangan jalan raya juga boleh menyebabkan keadaan ini.
  • Altitud yang tinggi. Orang yang mendaki gunung yang tinggi berkemungkinan mengalami masalah paru-paru berair (“high altitude pulmonary edema”).
  • Nyaris lemas.
  • Kesan sampingan sesetengah ubat.

 

Simptom sakit Paru-paru Berair atau Pneumonia

  • Sesak nafas terutamanya apabila melakukan aktiviti fizikal
  • Sesak nafas sekiranya baring rata
  • Bunyi deham (“wheezing”) ketika bernafas
  • Batuk-batuk yang mengeluarkan kahak yang berbuih dan mengandungi darah
  • Sering bangun daripada tidur kerana sesak nafas
  • Kaki bengkak
  • Rasa lesu
  • Naik berat apabila ditimbang kerana cecair berkumpul dalam badan terutamanya dalam kaki dan paru-paru.

 

Gejala yang disenaraikan di atas biasanya dialami oleh penghidap paru-paru berair yang kronik. Kadang-kadang, pesakit boleh mengalami masalah paru-paru berair yang mendadak dan akut. Pesakit tersebut akan mengalami:

  • Kesesakan nafas yang teruk dan berlaku dalam jangka masa yang pendek
  • Sakit dada
  • Perasaan cemas dan takut
  • Tercungap-cungap
  • Kulit menjadi pucat dan berwarna biru atau kelabu
  • Rasa pitam atau pengsan

 

Rawatan normal di hospital sakit Paru-paru Berair

Rawatan bergantung kepada punca paru-paru berair. Sebagai contohnya, jika paru-paru berair adalah disebabkan oleh bakteria maka ianya akan dirawat dengan antibiotik. Jika kanser paru-paru adalah penyebabnya, maka doktor akan sarankan kemoterapi dan radioterapi.

Paru-paru berair biasanya akan dirawat selepas doktor menjalankan ujian untuk mengetahui fungsi jantung, paru-paru serta organ lain. Contohnya, doktor akan mengambil darah serta mengimbas struktur paru-paru dan jantung menggunakan X-ray dan mesin ultrasound.

Untuk mengurangkan gejala pesakit, doktor di hospital akan memberi:

  • Oksigen melalui topeng muka
  • Ubat untuk mengeluarkan cecair berlebihan dari badan melalui kencing, contohnya ubat furosemide
  • Ubat tahan sakit contohnya morfin untuk mengurangkan sesak nafas dan sakit dada
  • Ubat darah tinggi sekiranya tekanan darah terlalu tinggi

Sumber : Doctoroncall.com.my

Rawatan alternatif merawat dan cara rawatan untuk kembali pulih

Di sini saya nak kongsikan rawatan alternatif untuk bantu pesakit paru-paru berair kembali pulih iaitu dengan Set Paru-paru berair yang terdiri daripada Vivix dan Omega Guard.

 

set vitamin paru paru berair

 

Vivix mengandungi polifenol yang bertindak untuk mengurangkan radang pada paru-paru dan membantu perbaiki sel-sel paru-paru yang rosak dan sebagai anti-oksidan untuk mengelakkan paru-paru bertambah parah. Vivix bukan ubat yer. Rawatan doktor diperlukan. Vivix bantu proses penyembuhan menjadi lebih cepat sebab Vivix ni bantu pulihkan sel dan DNA yang rosak di paru-paru.

 

vivix rawat paru-paru berair

 

Omega Guard pula membantu mengeluarkan air dalam paru paru secara semulajadi. Kebiasaannya Omega Guard juga bantu mengeluarkan kahak berlebihan. Omega Guard Shaklee kaya dengan Omega 3 dan memang ada kajian yang menyatakan Omega 3 membantu mengurangkan jangkitan pada paru paru. Sumber – Omega 3 Fatty Acids May Reduce Bacterial Lung Infections

Testimoni Pengguna Setelah Menggunakan Set Paru- Paru Berair

 

 

 

Sebelum ini doktor x-ray paru-paru dan buat check seluruh badan. Suami kena tahan wad 1 minggu pada bulan 6.

Doktor maklumkan yang suami perlu di tebuk untuk keluarkan air. Tapi doktor ada pesan yang tebuk ada risiko, tak tebuk pun ada risiko.

Tebuk hanya meredakan dan mengeluarkan air, tapi bukan untuk sembuh.

Nur berkeras tak bagi suami di tebuk.

Bila suami disahkan paru-paru berair, macam-macam yang doktor suspek termasuk masalah buah pinggang, masalah jantung, darah tinggi dan kencing manis.

Suami makan Vivix dan kemudian pada bulan 11 suami ambil Vivix dan Omega sebab lelah dan sakit sesak nafas.

Alhamdulillah tak sangka selepas itu check semua report clear. Subhanallah. Sampaikan kami minta doktor check betul-betul takut tersalah tengok.

Doktor kata dah takde apa-apa. Air dalam paru-paru pun dah takde. Kuman dalam paru-paru dah takde, air kencing clear. Semua normal.

Alhamdulillah. Allah menciptakan manusia dengan kesempurnaan sifat mencari ikhtiar. Doa, tawakkal dan Shaklee amazing!

-Puan Nur Alya

 

 

 

Naik tangga pun dah okey. Tarik nafas pun ok. Selera makan dah okey dan nampak ceria.

 

 

Kalau tak jalan sikit mengah, lepas tu kena duduk rehat. Ni Alhamdulillah jalan-jalan pun ok. Naik tangga pun ok.

 

cara mengubati paru paru berair

 

Selepas 3 botol Vivix kedua-duanya sudah sihat.

 

jangkitan paru paru dah baik

 

“kakak mak cik yang farhah hantar vivix kt hospital, dah dua botol makan vivix sejak lepas raya. cuma vivix yg kakak ambil. dua hari lepas,ambil keputusan darah kat klinik dekat sini, menunjukkan semua dh kembali normal.

Terutama sekali platlet, kt hospital check nak naik pon susah, kalau nak pon sampai 45 je paling tinggi, tu pon turun balik tinggal 10

Keputusan kelmarin tu darah dah naik 131

Doktor bagitahh jantung, paru2, darah tinggi, kencing manis, buah pinggang dah elok tak ada masaalah

Awal puasa hari tu masuk hospital 2 minggu, jangkitan paru2 dan berair..sekarang dah clear

Alhamdulillah”

 

Alhamdulillah .. Berikut adalah antara testimoni pelanggan yang makin pulih setelah mengambil Set paru- paru berair.

disclaimer: Walau apa pun terjadi, sila dapatkan rawatan doktor di hospital terlebih dahulu.

 

 

Segera dapatkan Set Paru-paru berair ini dari saya, jangan biarkan masalah ini berterusan dan terus  menerus mengganggu kesihatan dan fikiran anda. 

 

Bagaimana Nak beli?

Ada 2 cara untuk anda buat pembelian.

 

Kenapa kena beli dengan saya?

Saya menjadi agen sejak tahun 2012 sampai sekarang secara sepenuh masa. Saya aktif mencari ilmu tentang kesihatan dan vitamin. Saya juga berpengalaman guide pelanggan dari tahun 2012 dengan cara makan yang betul untuk dapatkan kesan yang diinginkan insyaAllah. Salah cara makan vitamin, anda mungkin takkan rasa kesannya. Saya juga mempunyai direct access dengan Nutritionist Shaklee yang membolehkan anda bertanya dan dapat bimbingan yang tepat dengan info yang betul. Jadi anda jangan ambil risiko untuk kesihatan anda juga. Dapatkan vitamin Shaklee ni hanya dari saya tau!

 

Cara Pertama:

Beli Sendiri. Anda boleh terus buat belian di laman web Shaklee dengan menggunakan Debit Card atau Kredit Card. Untuk pengguna Debit Card, pastikan anda dah pernah menelefon bank (sekali je seumur hidup) untuk membenarkan anda membuat pembelian online menggunakan debit card.

 

Untuk kredit card tiada masalah, anda boleh terus buat pembelian. Jika ada masalah, boleh hubungi saya, Effa di 0195738234 atau whatsapp http://effaShaklee.wasap.my

Jangan risau, laman web Shaklee ni selamat. Nampak tak lambang mangga tu? Lambang mangga itu bermaksud, Secure Connection. Segala maklumat seperti password, debit atau kredit card number adalah SULIT bila masuk ke laman web ini.

Jika ada masalah, boleh hubungi saya, Effa di 0195738234

 

Anda juga boleh klik ikon di bawah untuk membuat pesanan.

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=96a4007ee37fba6acb09f3c06ad7e02e

 

Cara ke dua:

Anda boleh terus whatsapp saya di link ini Tekan link ini Whatsapp saya Untuk Beli.

Atau jika link ni tak boleh access, boleh terus whatsapp saya di 019-5738234

whatsapp boleh, sms pun boleh 🙂

 

Anda mungkin nak teruskan pembacaan :

2 Comments
  1. August 14, 2018
  2. August 14, 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

WhatsApp Effa di sini!