Cara Mengatasi Rambut Gugur Selepas Bersalin

 

Rambut gugur selepas bersalin adalah perkara biasa yang sering berlaku di kalangan wanita selepas bersalin. Dalam tempoh 1-6 bulan pertama rambut kebiasaannya akan mula gugur. Ini yang saya paling stress selepas bersalin. Penuh di lantai tandas, lantai bilik, di merata tempat lah ada rambut diri sendiri. Geli pun yer bila tengok rambut banyak sangat terutama dalam bilik air. Sampai suami pun tegur rambut pe yang banyak sangat dalam bilik air ni huhu. Sampai tersumbat bilik air tu. T_T

Kalau nak tahu, perubahan perubahan hormon estrogen dan progesteron yang menyebabkan rambut mudah gugur. Waktu hamil memang kadar pertumbuhan rambut lebat. Tapi bila dah bersalin, hormon akan menurun yang akan membuatkan rambut kita wanita -wanita ni gugur dengan jayanya.

 

 

Selepas bersalin juga, kita para ibu ni mudah terdedah kepada tekanan. Tekanan menguruskan rumah tangga, anak-anak dan kerjaya. Mana tak stress kan, banyak benda kena handle dalam satu masa. Sementara nak biasakan diri dengan bilangan anak yang makin bertambah lagik. Belum masuk tak cukup tidur sebab jaga baby malam hari .. huhuu

Lagi satu! Pemakanan semasa berpantang juga boleh mempengaruhi kekuatan rambut kerana para ibu cenderung untuk menguruskan badan selepas bersalin. Kan kan?  kahkah (ke aku sorang? ) Kawalan pemakanan ketika berpantang boleh menyebabkan kekurangan nutrisi penting untuk kekuatan rambut. Sebab tu la dalam pantang jangan makan ikan kering saja weh. Sedih sangat. Makanan dalam pantang lah kena paling berkhasiat sebab kita nak recover badan tau!

Last but not least! Faktor usia juga memainkan peranan yang penting kerana semakin usia meningkat semakin rendah kadar pertumbuhan rambut baru. Opss. Makin tua eh? T_T

Cerita sedih ni waktu saja belum jumpa Shaklee. Selepas saya kenal dengan Shaklee, alhamdulillah, rambut kurang gugur. Tak lah selebat lebatnya gugur sebelum saya mencuba vitamin Shaklee. (Eh dia ni rupanya nak kenalkan dengan vitamin Shaklee) . Dah tu nak buat macam mana weh, dah memang betul-betul bagus. Terpaksalah daku cerita. Tak cerita rasa bersalah pula dengan korang .

 

Vitamin kurangkan Rambut gugur Selepas Bersalin

Okey ada banyak suggestion vitamin sebenarnya nak kasi korang, tapi nak share benda yang saya makan saja! Baru benar2 ikhlas kan? hehhee

 

Energising Soy Protien (ESP)

ESP ni saya pernah kongsikan di yang saya cuba sewaktu bersalinkan anak ke dua saya yang lahir pramatang. Susu alhamdulillah banyak, dan tak sangka selepas berbulan-bulan ambil ESP, suatu malam tu saya berdiri depan cermin, baru perasan yang rambut saya terpacak-pacak umpama rambut baby baru lahir! huhuu..

Dan memang perasan lah rambut tak gugr macam bersalin sulung dulu. Search punya search rupanya memang ESP bagus untuk rambut gugur sebab ESP ni protien Non GMO yang bantu sihatkan sel seluruh badan. Satu badan ni lah ESP akan bantu repair bila kita ambil ESP. termasuklah kepala yang ada rambut. Thats why lah ambil ESP rambut dah tak gugur dan rambut baru tumbuh banyak!

 

 

Multivitamin Vitalea

Haa kan tadi kat atas saya ada cakap kan. Salah satu sebab rambut gugur juga adalah disebabkan kurang nutrisi. Terutama dalam pantang yang makan makanan tak seimbang. So bila nutrisi tak cukup, maka gugur lah rambut korang tu! Dalam post EveryDay Health pun ada sebut salah satu sebab rambut gugur ialah poor nutrition = kekurangan nutrisi tau! Jadi ini fungsi multivitamin Vitalea ni. Melengkapkan kembali lompong-lompong nutrisi yang berlubang-lubang dalam badan tu haaa..

 

 

Vitamin C

Korang mesti tak tahu kan? Vitamin C mampu membantu menguatkan dan menggalakkan pertumbuhan rambut. Sebab salah satu daripada fungsi vitamin C adalah menghasilkan kolagen, iaitu protein penting untuk memastikan rambut, kulit dan kuku yang sihat. Bukan vitamin C ni untuk cantik dan sistem imun saja. Tapi bagus juga untuk rambut tau. So bila ambil vitamin C ni memang kurang lah rambut gugurnya.

 

Testimoni Rambut Kurang Gugur Setelah ambil set ini

 

 

Konsisten ESP rambut tak Gugur dah

 

Rambut dah kurang gugur setelah amal ESP

 

Lihat video di bawah saya ada terangkan fungsi setiap satu vitamin tersebut dan pengalaman saya sendiri 🙂

Bagaimana Nak beli?

Ada 2 cara untuk anda buat pembelian.

 

Cara Pertama:

Beli Sendiri. Anda boleh terus buat belian di laman web Shaklee dengan menggunakan Debit Card atau Kredit Card. Untuk pengguna Debit Card, pastikan anda dah pernah menelefon bank (sekali je seumur hidup) untuk membenarkan anda membuat pembelian online menggunakan debit card.

Untuk kredit card tiada masalah, anda boleh terus buat pembelian. Jika ada masalah, boleh hubungi saya, Effa di 0195738234 atau whatsapp http://effaShaklee.wasap.my

Jangan risau, laman web Shaklee ni selamat. Nampak tak lambang mangga tu? Lambang mangga itu bermaksud, Secure Connection. Segala maklumat seperti password, debit atau kredit card number adalah SULIT bila masuk ke laman web ini.

Jika ada masalah, boleh hubungi saya, Effa di 0195738234

Anda juga boleh klik ikon di bawah untuk membuat pesanan.

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=b723517fd4ba209554825c0f76336834

 

Cara ke dua:

Anda boleh terus whatsapp saya di link ini Tekan link ini Whatsapp saya Untuk Beli.

Atau jika link ni tak boleh access, boleh terus whatsapp saya di 019-5738234

whatsapp boleh, sms pun boleh 🙂

 

Anda mungkin nak teruskan pembacaan :

Pengalaman bersalin mudah NATURAL BIRTH (Baby Shaklee) 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

error: Content is protected !!
WhatsApp Effa di sini!