Bahaya Cyst Pada Wanita dan Cara Merawat

Ovarian Cyst adalah sesuatu yang kerap berlaku di kalangan wanita pada zaman sekarang. Mungkin disebabkan gaya hidup , faktor pemakanan dan juga pencemaran persekitaran kita sekarang. Ramai orang tercari-cara cara nak kecutkan cyst tanpa perlukan pembedahan atau tips hilangkan cyst fibriod dengan cepat dan semulajadi. InsyaAllah pasti ada caranya untuk mengecutkan cyst dan fibriod.

Ovarian cyst adalah satu kantung yang berisi lendir/air yang berada di dalam kilang telur ovari, diameternya melebihi 3 cm. Kantung ini boleh terjadi dalam pelbagai saiz, sehinggakan ada yang bersaiz sebiji tembikai! Lendir atau cecair ini boleh jadi seperti air atau lendir dipanggil simple cyst , atau ada yang lebih kompleks mempunyai lendiran yang likat, darah atau bahagian-bahagian pejal dan keras. Pernah tengok ada rambut tau dalam tu.

Jenis Cyst

Ovarian cyst ada banyak jenis, tapi yang selalu terjadi adalah tiga jenis ini iaitu:

Simple cyst :

terjadi apabila folikel besar pada ovari yang terus menerus membesar selepas telur dilepaskan pada ovari. Cyst jenis ini adalah yang paling biasa dijumpai dan ditemui dan akan hilang dengan sendirinya selepas beberapa bulan. Tetapi ianya juga mengikut size dan ada jenis yang low risk dan juga high risk.

Endometrioma :

endometriosis, di mana sel-sel yang terdapat pada rahim didapati terdapat di luar rahim, menyebabkan terjadinya sista jenis ini dan dipanggil endometrioma.

Dermoid cyst :

terjadi daripada sel yang menghasilkan telur pada ovari, kadang-kala bercampur dengan rambut dan lemak

Tanda-tanda Cyst yang patut wanita tahu

  • Kerap mengalami sakit perut di bahagian bawah. Bukan lah setiap hari tetapi agak kerap juga. Kadang kala, perut terasa kejang dan rasa mencucuk. Sakit sangat.  Kadang-kadang pula, rasa sakitnya seperti senggugut yang berpanjangan.
  • Kerap membuang air 10-15 kali sehari walaupun  tidak minum air. Kalau lepas minum air segelas, dalam masa 5 minit confirm akan pergi toilet.. then 5 minit kemudian akan ke toilet lagi.. Ini kerana cyst semakin membesar dan kedudukan ovari (cyst) berada di sebelah pundi kencing.
  • Kadang2 sakit semasa hubungan kelamin. Sakit yg teramat sangat di tempat kedudukan cyst. Ini kerana faktor pengembangan dan pengecutan otot dikawasan rahim dan sistem peranakan sewaktu hubungan kelamin.
  • Perut semakin membuncit dari hari ke sehari seperti wanita mengandung. Tetapi ianya tidak sakit kerana di dalam perut mengandungi air. Cyst itu yg keluarkan air tersebut.
  • Selepas makan, akan terasa perut mengeras dan terasa penuh.
  • Kadang-kadang rasa pening kepala. tetapi tak selalu..
  • Semasa baring, bila tiba perut kejang, kadang-kadang ketulan cyst tu timbul pada perut.. Bila disentuh, tekan tempat ketulan cyst tu memang akan rasa keras.
  • Mudah kejang pada kaki
  • Mudah lesu dan letih walaupun tak buat kerja berat

Saya nak kongsi ikhtiar menggunakan vitamin Shaklee yang terbukti telah membantu ramai orang yang mengalami masalah cyst. Mungkin ada di antara anda yang doktor dah cadangkan untuk buat operation, dan kalau boleh nak sangat elak dari operate, ikhtiar menggunakan vitamin adalah ikhtiar yang patut anda cuba.

Empat Vitamin di bawah ini tersangatlah bagus dalam membantu anda sembuh dari cyst dan kecutkan cyst.

1. Vivix

Vivix ialah campuran bahan botani yang merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol. Ia juga dipanggil sirap Shaklee.

Vivix ini mengandungi campuran botani seperti Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan Polifenol.

Ia membantu memperbaiki dan memulihkan serta membantu menghasilkan sel tubuh yang baru sehingga ke peringkat DNA. Vivix terbukti mampu merencatkan pertumbuhan sel tidak normal dari cyst dan menghalang pertumbuhan semula sel tidak normal.

vivix kecutkan cyst

2. GLA Complex

GLA Complex insyaAllah dapat membantu masalah hormon sekaligus dapat mengecutkan cyst.Gamma linolenic acid (GLA)merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin – bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses badan yang normal. Jadi, dengan menambahkan kuantiti prostaglandin dalam badan, ia dapat membantu KECUTKAN CYST dan MENGAWAL IMBANGAN HORMON untuk MENGELAKKAN PEMBENTUKAN CYST BARU.

GLA complex kecutkan cyst

3. Carotomax

Carotomax berfungsi sebagai antioksidan penting untuk membunuh hormon xenoestrogen. Ia melindungi cyst atau fibroid dari tumbuh kembali. Ianya juga merupakan anti-oksidan yang dapat menyekat aktiviti radikal bebas dalam tubuh. Ia mengandungi vitamin A yang terkenal sebagai antioksidan hebat yang mampu berperang melawan kanser yang disebabkan oleh radikal bebas dalam badan.

carotomax kecutkan cyst

4. Vitamin E

Vitamin E ini akan membantu kadar penyembuhan yang cepat. Ianya juga enghasilkan sel baru yang sihat dan normal dan menghalang Cyst dan Fibroid dari berulang. Vitamin E ini bersifat anti oksidan yang menghalang serangan jangkitan.

vitamin e kecutkan cyst

5. Vitamin C

Vitamin C pula mempercepatkan penyembuhan Cyst dan Fibroid dengan meningkatkan daya imun tubuh melawan penyakit. Vitamin C juga bantu memusnahkan sel yang tidak normal (Cyst / Fibroid )

vitamin c kecutkan cyst

Testimoni Cyst Mengecut

cyst mengecut

Fibroid dari 7 cm pecah dua jadi 1 cm

tips kecutkan cyst

Cyst dari 10 cm kecut jadi 2 cm!

cara kecutkan cyst

“Doktor check CYST HILANG!”

Kenapa kena beli dengan saya?

Saya menjadi agen sejak tahun 2012 sampai sekarang secara sepenuh masa. Saya aktif mencari ilmu tentang kesihatan dan vitamin. Saya juga berpengalaman guide pelanggan dari tahun 2012 dengan cara makan yang betul untuk dapatkan kesan yang diinginkan insyaAllah. Salah cara makan vitamin, anda mungkin takkan rasa kesannya. Saya juga mempunyai direct access dengan Nutritionist Shaklee yang membolehkan anda bertanya dan dapat bimbingan yang tepat dengan info yang betul. Jadi anda jangan ambil risiko untuk kesihatan anda juga. Dapatkan vitamin Shaklee ni hanya dari saya tau!

Segera dapatkan produk Shaklee dari saya, jangan biarkan masalah cyst atau fibriod ini terus mengganggu kesihatan dan fikiran anda. 

Bagaimana Nak beli?

Ada 2 cara untuk anda buat pembelian.

Cara Pertama:

Beli Sendiri. Anda boleh terus buat belian di laman web Shaklee dengan menggunakan Debit Card atau Kredit Card. Untuk pengguna Debit Card, pastikan anda dah pernah menelefon bank (sekali je seumur hidup) untuk membenarkan anda membuat pembelian online menggunakan debit card.

Untuk kredit card tiada masalah, anda boleh terus buat pembelian. Jika ada masalah, boleh hubungi saya, Effa di 0195738234 atau whatsapp http://effaShaklee.wasap.my

Jangan risau, laman web Shaklee ni selamat. Nampak tak lambang mangga tu? Lambang mangga itu bermaksud, Secure Connection. Segala maklumat seperti password, debit atau kredit card number adalah SULIT bila masuk ke laman web ini.

Jika ada masalah, boleh hubungi saya, Effa di 0195738234

Anda juga boleh klik ikon di bawah untuk membuat pesanan.

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=8aece181921be59089ef8a679d87ef75

Cara ke dua:

Anda boleh terus whatsapp saya di link ini Tekan link ini Whatsapp saya Untuk Beli.

Atau jika link ni tak boleh access, boleh terus whatsapp saya di 019-5738234

whatsapp boleh, sms pun boleh 🙂

Anda mungkin nak teruskan pembacaan :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

WhatsApp Effa di sini!