7 Cara Berkesan Hilangkan dan Redakan Sakit Gout Secara Alami dan Tradisional

Pernah dengan pasal sakit Gout tak? Jangan salah eja lak. Gout , bukan Goat, jadi kambing lak. hehe gurau je. Gout adalah salah satu daripada arthritis dan akan menyebabkan kesakitan pada kawasan yang kena serangan. Dan selalunya, sakit gout ini lebih banyak kena pada lelaki kalau nak compare dengan perempuan tau. Sebab itu ramai lelaki yang cari ubat gout berbanding wanita. Walaubagaimana pun, kebanyakan perempuan yang kena gout ni, selalunya disebabkan tanda-tanda nak menopouse.

 

 

Gout ni akan menyebabkan kesakitan dan bengkak di bahagian tertentu seperti buku lali, lutut, sendi pada tangan dan kaki. Entry ini akan membantu anda memberi beberapa alternatif tradisional untuk mengubati gout dengan pelbagai cara.

 

Punca Gout

Sebelum kita kupas dengan lebih lanjut. Mari kita belajar apa punca gout ni? Sebenarnya tiada punca khusus untuk serangan gout ni. Tetapi gout ini terjadi disebabkan lebihan asid urik di dalam badan. Sebab-sebab lain yang boleh menyebabkan gout adalah diabetes berpanjangan , tekanan darah tinggi, pengambilan alkohol, sejarah keluarga gout dan juga ubat-ubatan tertentu.

Gout ni akan menyebabkan kesakitan pada sendi, dan ada rawatan tertentu yang kita boleh buat dari rumah untuk kurangkan sakit Gout ini.

Ini adalah “natural remedies” yang boleh bantu kurangkan sakit Gout jika diamalkan secara konsisten dan disiplin

 

Makan Buah-Buahan

Yer! Dengan makan buah-buahan , anda boleh kurangkan dan hilangkan rasa sakit gout tersebut.

  • Nak makan buah apa? ha makanlah epal, pisang, ceri, nanas dan anggur.
  • Pisang kaya dengan Vitamin C, dan makan pisang selalu akan buat asid urik berubah bentuk menjadi cecair. Ini akan membantu menyembuhkan Gout dalam tempoh masa yang tertentu. Bukan masa singkat lah. Kena amal konsisten dan disiplin.
  • Epal, anggur dan nenas pula akan bantu kurangkan kesakitan akibat Gout tu. Kena amalkan, then insyaAllah akan rasa perubahannya.

 

Guna Epsom Salt

Pernah dengar tentang epsom salt? ha ini rupa epsom salt! Epsom salt berkesan sangat untuk pesakit Gout. Ia mengurangkan bengkak dan dapat memberikan kelegaan pada pesakit Gout. Cara nak guna dia mudah saja. Masukkan Epsom Salt dalam air mandian, kalau ada bath tab lah, dan berendam selama 15 minit. Buat sekurang-kurangnya dua kali seminggu. Kalau tak der bath tab, memadai rendam dalam besen atau baldi.  Kaedah ini akan membantu melegakan otot yang tegang dan kurangkan radang.

 

Minum Air Secukupnya

Air ni memang pengubat yang tak dinafikan kan? Ubat sakit gout juga adalah air. Dalam perubatan Islam pun , air digunakan untuk berubat. Dan untuk sakit Gout juga, air dapat bantu ubati Gout. Minum air secukupnya 8-10 gelas sehari, air akan keluarkan toksin yang ada di dalam badan. Ia juga akan membantu untuk mencairkan asid urik dalam badan dan dalam masa yang sama asid urik boleh dihapuskan dari badan dengan cara semulajadi!

 

Melakukan terapi ais.

Terapi ais akan mengurangkan bengkak dan melembutkan saraf. Rendam tuala yang dimasukkan ke dalam air sejuk berais, dan letakkan pada kawasan yang sakit. Hati-hati yer. Jangan terus rendam kawasan yang sakit dalam air ais, takut makin sakit pula.

 

Lemon dapat Membantu Pesakit Gout

Lemon ni kan kaya dengan Vitamin C! dan oleh sebab itu ianya bertindak sebagai diuretik! Ia akan membantu untuk mencairkan asid urik dan seterusnya akan mengurangkan bengkak dan membantu untuk menyembuhkan gout. Lemon ni juga akan membantu mengurangkan kesakitan gout.

Lemon ini boleh digunakan dengan dua cara.

  • Cara Pertama : Ambil segelas air kosong. dan perahkan separuh daripada lemon ke dalam gelas yang berisi air. Tambah secubit sahaja baking soda dalam gelas tersebut. Biarkan seketika, dan minum dua kali sehari tau.
  • Cara Kedua : Perah separuh lemon ke dalam gelas, dan campur kan dengan air kosong. Minum 3-4 kali sehari

Oh yea, tips lemon ni bukanlah memberi kelegaan terus. Tetapi jika diamalkan berpanjangan ianya dapat mengubati gout dan mengurangkan kesakitan insyaAllah.

 

Halia

Halia ini dianggap sebagai ubat yang berkesan dalam membantu mengubati gout. Ia mempunyai sifat anti-radang dan oleh sebab itu adalah sangat berkesan untuk mengurangkan bengkak tau.

 

Halia boleh digunakan dalam beberapa cara.

  • Cara pertama, campurkan saja dalam setiap masakan anda.. Kalau wife yang masak, suruh wife campurkan halia dalam setiap masakan. Buat macam menu orang dalam pantang. Sedap juga kan?
  • Atau boleh juga buat teh halia! Rendam je halia dalam air panas. dan minum. dan sedap lagi, campur je madu.. pergh serius sedappp..
  • Kalau kawasan sakit dan bengkak tu, tumbuk halus halia, dan campur dengan kunyit, letak kat kawasan yang sakit tu. InsyaAllah boleh kurangkan bengkak dan sakit.

Madu!

Yes. Madu. Pastikan madu asli yer. Kena hati-hati dalam memilih madu sebab madu yang ada di dalam pasaran pun tak tentu keasliannya. Saya beli pada seller yang saya tahu, memang dia panjat pokok ambil madu dan dia sentiasa hantar madu ke lab untuk buktikan keasliannya. Itu baru saya yakin.

 

 

Madu ni boleh mengurangkan bengkak dan kesakitan gout tau. Ambil madu dua kali sehari. Atau campur dengan cuka epal dan air dan minum dan amalkannya. Anda pasti akan rasa perbezaan!

 

Peringatan sekali lagi yer. 7 cara berkesan ini bukan lah cara yang cepat dan ubat gout paling mujarab yang terus akan dapat hasilnya. Anda kena amalkan secara berterusan dan disiplin dalam mengamalkan “natural remedies” ini. Tak der ubat ajaib , rawatan gout yang magic dalam natural remedies yer. Magicnya kalau anda makan pain killer yer. Tapi hilang sementara je lah sakit tu. dan kasihan buah pinggang ada pula. 🙁

 

Rawat Gout dengan Rawatan Alternatif  Vivix Penawar Gout

Saya nak kongsi juga, salah satu vitamin Shaklee, iaitu Vivix yang dapat bantu pulihkan gout dan redakan sakit gout dalam masa yang agak singkat! Eh baca la dulu sampai habis, sebab saya nak sertakan testimoni-testimoni sekali.

Vivix ini bertindak dengan melindungi DNA, memperbaiki DNA, memberi impak positif kepada pengawalan genetik, menggalakkan pembentukan mitokondria di dalam sel, melambatkan pembentukan protein AGE yang menyebabkan kerosakan sel. Jadi sel-sel yang rosak yang menyebabkan gout itu akan dibantu oleh Vivix untuk bentuk kembali pada yang asal . (ini bahasa kampungnya lah)

Vivix ada resveretrol yang dapat mengatasi masalah asid urik. dan Vivix ni ada 10 kali resveretrol di dalam satu botol Vivix tau! Journal The effect of resveratrol on the recurrent attacks of gouty arthritis ada menyebut tentang keberkesanan Resveretrol yang dapat membantu pesakit Gout.

 

Testimoni Pesakit Gout Makin Pulih dan Sembuh dengan Vivix

 

 

Bengkak dah surut. Boleh jalan macam biasa dah

 

Dulu ambil Pain Killer setiap hari. Selepas ambil Vivix dah tak ambil painkiller!

Gout dah tak datang lepas ambil Vivix dan kawal pemakanan

Bisa di kaki dah tak der lagi.

Ini bukan testimoni olok-olok tau. tapi testimoni sebenar yang kami dapat dari pesakit Gout yang telah mencuba Vivix.

Nak cuba Vivix?

Harga mungkin agak mahal, tapi untuk kesihatan, tak der istilah mahal bagi kesihatan yang baik kan?

Dan Vivix dijamin Selamat.

Kalau tak selamat dah lama ditarik balik oleh KKM dah.

Berapa Harga Vivix?

 

 

 

 

 

Bagaimana Nak beli?

 

Ada 2 cara untuk anda buat pembelian.

Cara Pertama:

Beli Sendiri. Anda boleh terus buat belian di laman web Shaklee dengan menggunakan Debit Card atau Kredit Card. Untuk pengguna Debit Card, pastikan anda dah pernah menelefon bank (sekali je seumur hidup) untuk membenarkan anda membuat pembelian online menggunakan debit card.

Untuk kredit card tiada masalah, anda boleh terus buat pembelian. Jika ada masalah, boleh hubungi saya, Effa di 0195738234

Jangan risau, laman web Shaklee ni selamat. Nampak tak lambang mangga tu? Lambang mangga itu bermaksud, Secure Connection. Segala maklumat seperti password, debit atau kredit card number adalah SULIT bila masuk ke laman web ini.

Jika ada masalah, boleh hubungi saya, Effa di 0195738234

Cara nak buat belian sendiri? Tekan gambar di bawah ini . Anda akan terus dibawa masuk ke laman web Shaklee untuk belian. Oh yer. Vivix FREE POSTAGE yer.

 

Cara ke dua:

Anda boleh terus whatsapp saya di link ini Tekan link ini Whatsapp saya Untuk Beli Vivix.

Atau jika link ni tak boleh access, boleh terus whatsapp saya di 019-5738234

whatsapp boleh, sms pun boleh 🙂

Saya harap saya dapat bantu encik dan puan dalam kembali sihat dengan asbab Vivix dengan izin Allah.

2 Comments
  1. April 28, 2017
  2. July 25, 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

error: Content is protected !!