Ketahui Rawatan Alternative Berkesan Batuk Kering @ Tibi yang Boleh Membawa Maut

Batuk kering atau penyakit tibi adalah satu penyakit yang saya pernah dengar kewujudannya sekian lama. Cuma tak pernah tahu apa benda batuk kering nie. Mungkin, batuk tak henti-henti yang kering kot? Mungkin lah. Ramai juga yang tercari-cari cara merawat batuk kering @ tibi ni.

ubat-batuk-kering

Rupa-rupanya batuk kering lebih daripada itu. Ianya bukan batuk biasa. Batuk kering atau penyakit tuberkulosis (sering digelar tibi) adalah jangkitan bakteria Mycobacterium tuberculosis, yang biasanya menyerang paru-paru (TB pulmonari) dan ia juga mampu menyerang sistem saraf tunjang(meningitis), sistem limfa, sistem peredaran (TB miliari), sistem genitourinari, tulang, sendi dan lain-lain.

Dahsyat juga dia punya kesan tue.. sebab pada suatu ketika dulu, di malaysia, 1945-1957, penyakit ini pernah jadi pembunuh utama tau.

Sebenarnya waktu lahir, bayi akan diberikan suntikan BCG . Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) juga mendapati imunisasi BCG yang diberikan kepada bayi baru lahir tidak memberi perlindungan sepenuhnya terhadap jangkitan batuk kering. sumber

Imunisasi BCG hanya melindungi kanak-kanak daripada mendapat penyakit batuk kering yang teruk. Apabila kanak-kanak meningkat dewasa, risiko jangkitan ini adalah sama dengan orang dewasa lain yang tidak mendapat imunisasi BCG.

vaksinasi-vaksin-bayi

Jadi kena ambil tahu, sebab kita mungkin antara yang terkena walaupun dicucuk vaksin.. sebabnya, Batuk kering merebak melalui udara. Apabila penghidap batuk atau bersin, mereka mengeluarkan bakteria dalam udara akan dihidu orang sekeliling.

Apabila seseorang menghidu bakteria batuk kering, bakteria tersebut akan bertapak di dalam paru-paru dan membesar serta bergerak melalui darah kepada buah pinggang, tulang belakang dan otak. Jadi kena alert lah tanda- tanda ni..

Antara simptom2 batuk kering @ tibi ini adalah:

  • Batuk berdarah atau berkahak.
  • Sakit di bahagian dada.
  • Lemah dan keletihan.
  • Susut berat badan.
  • Kehilangan selera.
  • Menggigil.
  • Demam.
  • Berpeluh waktu malam.

Jika ada tanda2 di atas, anda boleh buat pemeriksaan di semua klinik dan hospital kerajaan secara percuma. Doktor akan arahkan utk buat ujian kahak dan buat Xray dada..

Golongan yang Berisiko Dijangkiti

Penyakit batuk kering ni akan serang tak kira siapa. Sebab seperti yang saya cakapkan di atas, ianya merebak melalui udara. Namun, golongan di bawah adalah lebih berisiko

  • Mereka yang dijangkiti AIDS (virus HIV).
  • Mereka yang mendampingi pesakit batuk kering.
  • Rakyat asing daripada negara yang mempunyai kadar jangkitan batuk kering yang tinggi.
  • Sesetengah bangsa dan etnik minoriti.
  • Mereka yang kekurangan zat dan vitamin.
  • Pemabuk dan penagih dadah yang dijangkiti HIV.

Cara Merawat Batuk Kering

Penyakit TB atau batuk kering ni boleh sembuh dengan rawatan yang betul. Di Malaysia, rawatan batuk kering menggunakan sistem DOTS (Directly Observed Treatment Short course) yang diiktiraf oleh World Health Organization. Ia bermaksud ubat diambil dibawah pengawasan petugas kesihatan dalam tempoh tertentu.

Rawatan DOTS melibatkan:-

  1. Pesakit perlu mengambil ubat selama 6 bulan
  2. Ubat hendaklah diambil dibawah pengawasan petugas kesihatan terlatih sepanjang rawatan
  3. Rawatan harian untuk 2 bulan pertama diikuti 2 kali seminggu selama 4 bulan
  4. Sekiranya rawatan diikuti sepenuhnya pesakit dapat sembuh

Rawatan Alternative Batuk Kering

Saya nak memperkenalkan Vivix yang terkenal dalam membantu merawat sakit kronik sebagai rawatan alternative. Vivix juga dapat membantu pesakit batuk kering @ tibi utk cepat sembuh..

Bagaimana Vivix bantu untuk Sembuhkan Penyakit tibi @ Batuk Kering?

Vivix™ adalah minuman campuran botani merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol.

Mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol menjadikan Vivix begitu unik.

Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi.

vivix-bunuh-kanser

Vivix ni akan membantu memperbaiki sampai ke tahap sel dan DNA. Yang mana tak kena, dia akan betolkan dan perbaharui..

Boleh baca dengan lebih lanjut tentang Bagaimana Vivix Membantu Menyembuhkan Penyakit Kronik?

Kurang percaya? Mari baca testimoni-testimoni yang dah sembuh dari batuk kering @ tibi dengan Vivix.

Testimoni Sembuh Batuk Kering @ Tibi Dengan Vivix

 

ubat-tibi-batuk-kering-2

ubat-tibi-batuk-kering

Berapa harga sebotol Vivix? Hanya RM475 sahaja.

Tapi jika anda beli DUA BOTOL, anda akan dapat LEBIH diskaun.. 

Dapat diskaun. Jadi lebih MURAH 

Dapat FREE MEMBERSHIP

Dapat juga Cash Back RM36.00+ 

Dapat konsultasi cara makan berkesan dari kami. 

 

Atau Jika anda ingin membeli SENDIRI dengan menggunakan kad kredit atau kad debit anda boleh terus membuat pembelian dengan menekan gambar di bawah tau!

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=82dd5a905e59accb6f62295917517991

❤ Anda mungkin tak tahu yang Surirumah pun boleh jadi JUTAWAN!

❤  Teruja sungguh bila dapat tahu banyak Kelebihan Jadi Ahli Shaklee!

❤ Dan yang paling best yang korang mungkin tak tahu, Business Shaklee ini boleh diwarisi tau!

Hubungi saya untuk pembelian atau konsultasi!
Your Shaklee Independent Distributor
♥ SMS | WhatssApp : 019-5738234
♥ FB Page : Ourlovebonding
♥ Email : dinkygurlz@yahoo.com
One Response
  1. August 25, 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

error: Content is protected !!