Tips Berkesan Bantu Rawat Migrain Yang Teruk

Assalamualaikum

Kali ini saya bersiaran dari kampung halaman. Tapi hati saya memberontak nak update blog sebab dah lama sangat tak update blog. haha.  Kali ini saya nak kongsi tentang migrain sebab baru-baru ini saya ada terima pelanggan yang sakit migrain teruk sehinggakan terpaksa berhenti kerja. Di sini juga saya nak berkongsi perkara yang mungkin menjadi penawar kepada migrain yang telah ditanggung setelah sekian lama.

penawar migrain

Apa dia tue migrain? haaa Migrain ni berlaku apabila darah tidak sampai ke otak akibat tersekat dan menyebabkan sakit kepala yang teramat sangat. Selain pening akibat sakit kepala, migrain juga memberi rasa tidak selesa kepada perut dan loya sehingga menyebabkan pesakit muntah.

Punca Migrain

Migrain ni banyak punca-puncanya, antaranya adalah:

  • Kesan daripada alahan seseorang
  • Silau akibat lampu yang terang
  • Bunyi yang terlalu kuat
  • Bau wangi yang terlampau kuat
  • Tekanan fizikal atau emosi
  • Waktu tidur yang tidak teratur
  • Merokok atau terdedah kepada asap rokok
  • Stress
  • Menahan lapar
  • Makan makanan seperti coklat, keju, kopi, limau, tomato dan jeruk atau makanan yang diperap.

 

Macam mana nak tahu yang diri kita ni kena migrain atau pun tidak? Ada beberapa tanda yang kita boleh lihat. Tapi selepas itu kenalah jumpa doktor untuk kepastian yea.

 

Tanda-tanda Migrain

  • Pandangan silau, kabur dan kadangkala menjadi gelap.
  • Tekak berasa loya, muntah dan kadangkala tangan dan kaki menjadi sejuk.
  • Pesakit akan menjadi sensitif pada sebarang bunyi dan suara .
  • Serangan selalunya berakhir dalam tempoh 4-72 jam.
  • Sesetengah pesakit akan mengalami pengumpulan cecair dalam badan seperti bengkak-bengkak dan membesar di bahagian tertentu anggota badan .
  • Rasa ngeri ditusuk dengan jarum pada sebelah kepala dan merebak ke bahagian hidung dan sekitar mata .
  • Kesakitan teramat sangat dan berdenyut2.

 

Agaknya kenapa yer sesetengah orang mudah sangat terkena MIGRAIN ? Beberapa sebab yang saya boleh saya kongsikan adalah seperti berikut :-

💨 STRESS
💨 KEKURANGAN ZAT
💨 FAKTOR KETURUNAN
💨 KESAN DARI PENGAMBILAN UBAT-UBATAN
💨 WANITA YANG MENGALAMI HAID ATAU PRA HAID
💨 TERLALU BANYAK MENGAMBIL KAFEIN
💨 MAKANAN MENGANDUNGI MSG SECARA BERLEBIHAN

 

Migrain ni selalunya doktor akan bagi ubat tahan sakit je. Tak der cara rawatan khusus untuk pesakit migrain. Kita kena tengok balik punca migrain itu sebab apa. Kalau sebab stress, maka kenalah elak stress. Kalau sebab kekurangan zat, kenalah makan makanan berkhasiat, ambil supplement, dan begitulah seterusnya. Kena amalkan cara hidup yang sihat.

 

Shaklee ada set vitamin yang sangat membantu pesakit migrain mengurangkan sakit migrain dan ada yang terus bebas dari migrain tau.

ubat migrain

 

Ianya adalah dengan gabungan OSTEMATRIX dan B-COMPLEX. Ini kerana, gabungan supplemen hebat ini mampu :-

💥 Mengekalkan tekanan darah normal
💥 Membantu mengasimilasikan kalsium ke dalam tulang
💥 Menolong pengecutan otot dan saraf
💥 Mengurangkan simptom kemurungan dan tekanan
💥 Meningkatkan fungsi otak

 

From blog Dr. Zubaidi:

 

Pengambilan Vitamin B Complex berterusan selama 6 bulan dapat mengatasi migrain.

 

Kepada pengidap migrain, teruskan pengambilan B complex anda, dan boleh ambil Ostematrix untuk melegakan kesakitan. InsyaAllah anda boleh sembuh yang penting usaha. :))

 

Testimoni Migrain Berkurang dan Makin Sembuh dengan Set Migrain Shaklee

ubat migrain

saya ada migrain n ambil B complex + Ostematrix.. Alhamdulillah hilang.. Banyakkan minum air masak

ubat migrain ubat migrain

 

Saya makan B complex dan Ostematrix untuk migrain. Alhamdulillah dah tak sakit macam selalu. 

Saya ada migrain.. Agak teruk juga bila kena. Lebih -lebih lagi masa hamil. Lepas itu saya makan B complex dan Ostermatrix. Alhamdulillah. Sakit tu ada.. Tapi tak seteruk dulu.. 

ubat migrain

 

Saya ambil Ostematrix dan B Complex.. Alhamdulillah berkesan! 

Jika anda ingin membeli sendiri dengan menggunakan kad kredit atau kad debit anda boleh terus membuat pembelian dengan menekan gambar di bawah tau!

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=f7e38046dc880ae3144b422c84cb83e5

❤ Anda mungkin tak tahu yang Surirumah pun boleh jadi JUTAWAN!

❤  Teruja sungguh bila dapat tahu banyak Kelebihan Jadi Ahli Shaklee!

❤ Dan yang paling best yang korang mungkin tak tahu, Business Shaklee ini boleh diwarisi tau!

Hubungi saya untuk pembelian atau konsultasi!
Your Shaklee Independent Distributor
♥ SMS | WhatssApp : 019-5738234
♥ FB Page : Ourlovebonding
♥ Email : dinkygurlz@yahoo.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

error: Content is protected !!