Sedih Lepas Bersalin Wajah Seperti Terkena Stroke

Bell’s Palsy selepas bersalin?  Saya sebenarnya tak pernah dengar nama penyakit ini. Sehinggalah saya terbaca satu kisah dia ada ubat untuk Bell’s Palsy selepas bersalin dan pulih sepenuhnya selepas itu. Tapi sebelum tu saya nak kongsi kisah pesakit Bell’s Palsy selepas bersalin yang menghadapinya selepas kelahiran anak ke empat.

ubat bell palsy

Ianya berlaku seminggu selepas kelahiran anak keempat. Dia sedar-sedar , dia bangun dan merasa lidah dan rahangnya merasa kebas. Tak pernah rasa sebelum ni. Sebelah kanan wajahnya terasa kebas. Kelopak mata pun terjejas sebab tak boleh nak kelipkan mata. Mata yang terjejas tue disebabkan tak boleh berkelip mata, mata rasa kering dan menyakitkan. Yer lah, kena angin, habuk, mata tak boleh nak tutup sebelah. Mestilah sakit.

sumber google

sumber google. bell palsy selepas bersalin

Nak bercakap pun susah. Sangat struggle nak bercakap. Dan beliau berasa malu untuk keluar di khalayak ramai sebab keadaan wajah yang terjejas sebelah. Nak senyum pun tak boleh.. Kesian kan.. Tiba tiba je jadi.. Sebab kekadang orang ingat kena stroke. Itu lah kisah Bell’s Palsy selepas bersalin yang saya baca.

Macam mana nak tahu kena Bell’s Palsy ni? Apa Simptomnya?

Simptom Bell Palsy

  • kelemahan otot muka secara tiba-tiba
  • alami kesukaran nak tutup salah satu kelopak mata.
  • mata jadi terlalu kering, dan pengeluaran air mata tanpa kawalan.
  • muka jatuh.
  • air liur meleleh tanpa dapat dikawal.
  • susah nak buat eksperasi muka.
  • hilang deria rasa.
  • sakit dibahagian belakang telinga.
  • sakit kepala.

Punca Bell Palsy?

Dikatakan punca bell palsy ialah satu jangkitan virus yang menyerang saraf di muka yang menyebabkan pesakit mengalami kekenduran pada otot muka. Antara akibatnya kelopak mata tidak boleh dibuka atau tutup, mulut senget dan deria rasa berkurangan.

Takut kan.. Semoga dijauhkanlah dari kita..

Ubat Bell Palsy ?

Ada ke? Selalunya pesakit diberi steroid Prednisolone untuk mengurangkan keradangan. Tapi faham je la bila bergantung pada steriod, banyak kesan negative lain. Steriod tu kan macam dadah. Antara kesan pengambilan steriod adalah :

  • sakit belakang,
  • kembung.
  • naik jerawat
  • susah tidur
  • sakit kepala/pening
  • selera makan meningkat
  • kulit jadi kering
  • kuat berpeluh
  • sukar membuang
  • keletihan yang amat
  • mood tak stabil

Rawatan alternatif rawat Bell Palsy?

Jom kita ikuti kisah Puan Faiza..

Kisah Faiza:

alhamdullilah

2 oct 2015

Saya bangun sebelah muka dah jatuh.

Tak boleh senyum.
Mata tak boleh tutup.
Air mata mengalir macam menangis.
Sakit.
Rasa tegang je.

Dr sahkan saya diserang bellpalsy.
Bukan STROKE.
tapi kelemahan sebelah otot muka.

Saya di steroid.

Punca UNKNOWN.
Tapi maybe sebab saya menyusukan dan baru lepas bersalin.

Saya tidak mengambil sebarang steroid lagi selepas tu..

Consume:
SPECIAL DOSE VIVIX

Dan consume

Omega guard

Bcomplex

Vitamin E
dgn extreme

Saya juga menjalani fisioterapi.

Alhamdullilah selepas 90hari saya diberi kesempatan SENYUM kembali.

Share la, saya izinkan.
Kalau ade ahli keluarga / sahabat handai yang mengalami berikan support. Ia bukan mudah seperti dijangka.

Saya dan sahabat bell palsy sahaja yg tahu apa yg kami rasa.

Actually its more to self confidence / esteem.

Tapi serius is MANIS untuk diingati
Dalam calender kehidupan
Hadiah dari Allah. Harap ia menghapus dosa-dosa.

rawat bellpalsy dengan vivix

Ini wajah Puan Faiza sebelum dan selepas.

Jangan susah hati buat yang menghidap Bell Palsy. Sesungguhnya masih ada jalan untuk pulih tanpa steriod.

_________________________________________________________________________________

Belian Online Guna Kad Kredit/Debit –>> klik sini SAYA NAK BELI VIVIX CEPAT CEPAT

(Ikut sahaja langkah yang diberi, web belian adalah selamat dan dilindungi (https :Hyper Text Transfer Protocol Secure (HTTPS) is the secure version of HTTP, the protocol over which data is sent between your browser and the website that you are connected to)

Tapi kalau rasa susah nak order sendiri, boleh hubungi saya terus. 🙂

WASSAP: 019.573.8234.

 

** BULAN INI ADA OFFER MENARIK BELIAN VIVIX TWIN HARGA HEBAT+FREE MEMBERSHIP+CASHBACK

 

Your Shaklee Independent Distributor

♥ SMS | WhatssApp : 019-5738234
♥ FB Page : Ourlovebonding
♥ Email : dinkygurlz@yahoo.com

 

One Response
  1. February 24, 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

error: Content is protected !!