Makanan yang Patut diambil semasa Mengandung untuk Bantu Elak Koyakan Sewaktu Bersalin

Assalamualaikum

Apabila terdengar khabar berita selamat bersalin pada rakan-rakan, soalan femes yang kita nak tahu atau yang selalu ditanya adalah. “Koyak tak?” .. Atau “Kena gunting tak?” Fuhh seram memikirkannya. Sebenarnya koyakan atau digunting iaitu proses episiotomi boleh dielakkan. Proses episiotomi bukan sesuatu perkara yang wajib tau. Jangan ingat setiap kelahiran wajib kena gunting. NO NO salah tue. Episiotomi sepatutnya hanya dibuat bila perlu. Episiotomi dan koyakan adalah berlainan. Episiotomi adalah proses menggunting menggunakan gunting yang dilakukan oleh doktor. Manakala koyakan ianya terkoyak sendiri sewaktu melahirkan.

50_episiotomy

Sewaktu melahirkan anak ke 3, saya memang request pada doktor yang saya tak nak digunting. Serik sebab bila digunting sewaktu anak pertama, lambat baik luka. Waktu tu tak kenal lagi vitamin shaklee yang nak cepatkan proses pemulihan luka. Alhamdulillah saya tak digunting sewaktu bersalin anak yang ke 3. dan  koyak hanya sangat sangat sedikit!

Sebenarnya jika proses bersalin dilakukan dengan cara yang betul, maksud saya kedudukan bersalin pro graviti, koyakan semasa bersalin dapat dielakkan. Tapi bab kedudukan cara bersalin nanti saya buat entry asing yea. Kali ni kita cerita soal pemakanan untuk elakkan koyakan sewaktu bersalin dulu.

Menurut laman web Birth Faith, sebenarnya penting ibu hamil menjaga pemakanan dari awal kehamilan. Dan kalau nak tahu, ada vitamin yang boleh bantu ibu hamil bersalin tanpa koyakan. Seeloknya vitamin ini diambil konsisten bermula di awal kehamilan lagi.

Vitamin Bantu Elak Koyakan Semasa Bersalin

bersalin

Vitamin C

Vitamin C bertindak membekalkan kolagen untuk kulit. Kolagen adalah protien dengan struktur kulit untuk menyokong sel-sel dengan kuat. Kulit lebih kuat untuk menegang dan ia boleh elakkan dari koyakan semasa bersalin.

Omega Guard

Kajian menunjukkan minyak ikan boleh meningkatkan keanjalan kulit yang boleh mengelakkan dari terkoyak semasa bersalin.

Energising Soy Protien (ESP)

ESP mempunyai 9 jenis asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia. Cysteine adalah salah satu asid amino di dalam ESP dan ianya antioksidan yang kuat. Ia menggalakkan keanjalan kulit yang sihat, dan bagus untuk memperbaiki struktur kulit. Dalam masa yang sama ianya dapat membantu elak koyak semasa bersalin tau!

elak koyak bersalin

 

Jadi ibu-ibu jagalah pemakanan yea. Ambil makanan seimbang. dan jangan lupa juga. Buat urutan perineum! Urutan boleh dilakukan di miss V bermula trimester terakhir. Urut bagi minyak tu menyerap, dan kulit di kawasan itu jadi elastik dan anjal!

 

Di bawah adalah testimoni amalkan vitamin shaklee dan hanya mengalami sedikit koyakan walaupun bayi hampir 4 kg, dan testimoni bersalin 3 orang anak tanpa koyakan! Alhamdulillah. Best kan?

 

Processed with Rookie Cam

Processed with Rookie Cam

 

Jika anda ingin membeli sendiri dengan menggunakan kad kredit atau kad debit anda boleh terus membuat pembelian dengan menekan gambar di bawah tau!

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=7552a46d8f96ffdb617cafc8b5849fec

❤ Anda mungkin tak tahu yang Surirumah pun boleh jadi JUTAWAN!

❤  Teruja sungguh bila dapat tahu banyak Kelebihan Jadi Ahli Shaklee!

❤ Dan yang paling best yang korang mungkin tak tahu, Business Shaklee ini boleh diwarisi tau!

Hubungi saya untuk pembelian atau konsultasi!
Your Shaklee Independent Distributor
♥ SMS | WhatssApp : 019-5738234
♥ FB Page : Ourlovebonding
♥ Email : dinkygurlz@yahoo.com
One Response
  1. September 9, 2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

WhatsApp Effa di sini!