Tanda-tanda Menopaus dan Cara Mengatasi Menopaus

Jadi wanita ini indah bukan? Ada banyak fasa dalam hidup kita. Bermula dengan anak dara, datang haid, mengandung, bersalin, berpantang dan tak ketinggalan menopaus! Ubat Menopaus , ada ke??

tanda menopaus

 

Menopaus ini kebanyakkannya berlaku pada wanita yang berusia 51 ke atas. Bila dah mula capai usia 51 tahun dan keatas wanita akan mengalami penurunan fungsi ovari sehingga berlaku penurunan pengeluaran hormon terutamanya hormon estrogen. Sementara amenorrhea atau berhentinya menstruasi secara kekal menandakan berakhirnya kemampuan seorang wanita untuk dapat memiliki anak. Penurunan pengeluaran hormon estrogen akan mengakibatkan kesan yang signifikan terhadap kualiti hidup seorang wanita.

Menopaus ni bukan penyakit tau. Oleh itu wanita ni kena pahamkan pasal menopaus ni dan tahu bagaimana nak handle. Yang paling penting wanita kena tahu risiko terhadap penyakit lain yang sering terjadi selepas menopaus.

Gejala Menopaus

Pendarahan

Pendarahan berlaku pada vagina. Berbeza dengan haid yang datang secara teratur, pendarahan yang berlaku ketika menopaus ni tak teratur. Ia muncul pada ketika permulaan menopaus dan beberapa kali dalam beberapa bulan sebelum berhenti. Gejala ini juga sering dikenali sebagai gejala peralihan.

bleeding

Rasa Panas dan Berpeluh pada Waktu Malam

Ketika memasuki waktu menopaus, wanita sering berasa panas bermula dari wajah sehingga ke seluruh tubuh badan. Tubuh badan memerah dan kulit berpeluh.

Perasaan ini sering berlaku lebih kurang 30 saat sehingga beberapa minit. Sehingga kini, tidak dapat ditentukan pada usia berapa fenomena sebegini akan berlaku. Tapi selalunya terjadi pada wanita yang nak masuk usia menopaus. Gejala ini akan hilang dalam masa 5 tahun dan sekitar 80% wanita akan terus mengalaminya sehingga 10 tahun.

hot

Gejala pada Vigina

Gejala ini muncul akibat perubahan yang terjadi pada lapisan vigina. Vigina menjadi kering dan kurang elastik akibat penurunan kadar hormon estrogen. Rasa gatal pada vigina dan lebih pada rasa sakit ketika melakukan hubungan intim juga boleh berlaku.

vigina

Gejala Perkumuhan

Perubahan yang terjadi pada lapisan vigina juga terjadi pada saluran uretra (saluran air kencing). Saluran ini akan mengering, menipis dan berkurang keanjalannya kerana kekurangan hormon estrogen. Keadaan ini membuat wanita berisiko mengalami jangkitan saluran kencing dan berasa selalu ingin kencing.

Gejala Emosi dan Kognitif

Wanita yang akan memasuki waktu menopaus akan sering mengalami emosi dan kognitif berbeza. Pernah dengar ayat orang selalu cakap. “Ko ni dah kenapa? Nak menopaus ke?” . huhu. Emosi jadi tak stabil, cepat marah, masalah daya ingatan. dan kadangkala yang mengalaminya pun tak sedar tau.

Perubahan Fizikal yang lain

Perubahan fizikal antaranya adalah perubahan penyebaran lemak tubuh. Bagi wanita yang mengalami menopaus, lemak tubuh lebih banyak tertumpu di bahagian perut dan punggung. Teksture kulit juga turut berubah seperti masalah jerawat, kulit berkedut dan sebagainya.

GLA Complex membantu wanita Menopaus

GLA Complex Shaklee adalah vitamin terbaik yang boleh diambil oleh wanita yang menghampiri menopause ataupun yang telah menopause.

gla-complex-womenhealth

Bagaimana GLA Complex Shaklee membantu wanita Menopaus?

Mengawal selia hormon estrogen dan testosteron

Antara fungsi utama GLA Complex ialah mengawal selia hormon estrogen dan testosteron. Semasa menopaus, hormon estrogen turun secara mendadak. Pengambilan GLA complex membantu dalam penghasilan semula hormon estrogen. Selain itu hormon estrogen yang meningkat akan membantu pemulihan mood swing yang biasa berlaku dikalangan wanita menopaus.

Melambatkan menopaus

Bagi wanita yang mengalami menopaus awal (pre-menopaus) adalah sangat digalakkan mengambil GLA. Ini kerana GLA membantu melambatkan menopos dengan cara memperbaiki keadaan semasa seperti rasa panas (hot flushes), insomnia, ketidakhadaman dan depresi.

Pengambilan jangka panjang juga mampu melambatkan penuaan, mengetatkan kembali uterus, memberi tone kepada uterus dan kulit menjadi lebih lembap dan muda.

Mengurangkan rasa kepanasan

Wanita menopaus yang kerap mengalami kepanasan dan timbul bintik ruam, ia boleh dikurangkan dengan GLA. GLA membantu memperbaiki inflamasi kulit seperti kulit kering, eczema, kegatalan, dan mengurangkan rasa sakit seperti bengkak sendi.

Memperbaiki tahap kesihatan wanita

Pertambahan berat wanita menopaus juga agak membimbangkan. Ini juga boleh ditangani dengan mengambil GLA complex. GLA membantu menurunkan kadar kolesterol jahat LDL, meransang peredaran darah, memperbaiki tekanan darah tinggi, dan mampu membantu menurunkan berat badan.

Jadi, GLA Complex adalah sangat disarankan untuk wanita berusia terutamanya yang bakal, dan sedang menghadapi menopaus.

Senior Caucasian women playing in park

Antara Testimoni GLA COMPLEX membantu wanita Menopaus

testi menopaus

 

 

Jika anda ingin membeli sendiri dengan menggunakan kad kredit atau kad debit anda boleh terus membuat pembelian dengan menekan gambar di bawah tau!

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=b7a7c709ce0c55992d8cab2c9d2cef7d

❤ Anda mungkin tak tahu yang Surirumah pun boleh jadi JUTAWAN!

❤  Teruja sungguh bila dapat tahu banyak Kelebihan Jadi Ahli Shaklee!

❤ Dan yang paling best yang korang mungkin tak tahu, Business Shaklee ini boleh diwarisi tau!

Hubungi saya untuk pembelian atau konsultasi!
Your Shaklee Independent Distributor
♥ SMS | WhatssApp : 019-5738234
♥ FB Page : Ourlovebonding
♥ Email : dinkygurlz@yahoo.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

error: Content is protected !!