Bahaya Kencing Manis sewaktu Hamil

Pernah tak dengar, sebelum hamil tak pernah ada kencing manis. Tiba- tiba bila dah hamil, kencing manis la plak! Situasi ini dipanggil sebagai, Diabetes Gestasi.

Diabetis-Semasa-Mengandung

Tak semua wanita hamil mengalaminya. Tapi ramai juga la yang tiba-tiba je akan ada kencing manis apabila dah hamil.

Tak der sebab specific pon yang menyebabkan diabetes gestasi, tetapi mungkin ada beberapa sebab yang berkemungkinan menyebabkan Diabetes Gestasi. Plasenta yang menyokong semasa bayi tengah membesar. Hormon daripada plasenta yang membantu bayi berkembang. Tetapi hormon ini juga menghalang tindakan insulin ibu di dalam tubuh si ibu. Masalah ini dipanggil rintangan insulin. Rintangan insulin menjadikan ia sukar bagi badan ibu untuk menggunakan insulin. Si ibu mungkin memerlukan sehingga tiga kali lebih banyak insulin.

Diabetes gestasi bermula apabila badan si ibu tidak boleh membuat dan menggunakan semua insulin yang diperlukan untuk kehamilan. Tanpa insulin yang cukup, glukosa tidak boleh meninggalkan darah dan ditukar kepada tenaga. Glukosa membina dalam darah ke tahap yang tinggi. Ini dipanggil hiperglisemia.

diabetes ketika hamil

Bagaimana Diabetes gestasi Boleh Menjejaskan Bayi Dalam kandungan

Diabetes gestasi ini akan menjejaskan si ibu dalam akhir waktu kehamilan, iaitu selepas badan bayi telah terbentuk dan sibuk membesar. Oleh kerana itu, kencing manis semasa mengandung, tidak menyebabkan jenis kecacatan kelahiran kadang-kadang dilihat pada bayi yang ibunya mempunyai kencing manis sebelum mengandung. Berbeza tau dengan ibu yang memang ada kencing manis sebelum hamil, dan ibu yang hanya mempunyai kencing manis semasa hamil.

Walau bagaimanapun, kencing manis semasa mengandung, kalau tidak dirawat atau tidak terkawal boleh mencederakan bayi anda.

Apabila anda mempunyai diabetes gestasi, pankreas anda bekerja lebih masa untuk menghasilkan insulin, tetapi insulin tidak menurunkan paras glukosa darah anda. Walaupun insulin tidak menyeberangi plasenta, glukosa dan nutrien lain lakukan. Jadi glukosa darah tambahan akan melalui plasenta, memberi bayi paras glukosa yang tinggi.

Ini menyebabkan pankreas bayi membuat insulin tambahan untuk menghilangkan glukosa darah. Disebabkan bayi memerlukan banyak tenaga untuk membesar dan berkembang, tenaga tambahan disimpan sebagai lemak.

Apabila situasi di atas berlaku, ni boleh membawa kepada macrosomia, atau “lemak” bayi. Bayi ini akan mempunyai masalah kesihatan muka macrosomia mereka sendiri, termasuk kerosakan kepada bahu mereka semasa proses kelahiran. Ini adalah kerana insulin tambahan yang dibuat oleh pankreas bayi.

bayi-besar-bongsor

bayi dilahirkan 14kg

Bayi juga bermungkinan mempunyai paras glukosa darah yang sangat rendah ketika lahir dan juga mempunyai risiko yang lebih tinggi bagi masalah pernafasan. Bayi-bayi yang berlebihan insulin menjadi kanak-kanak yang berisiko untuk obesiti dan orang dewasa yang mempunyai risiko untuk diabetes jenis 2.

Jadi jika anda tiba-tiba je ada kencing manis sewaktu hamil, memang tak boleh dibiarkan sebab ianya merbahaya utk bayi anda selepas kelahiran.

Shaklee ada menyediakan Set Kencing Manis Gestasi yang boleh membantu ibu yang mempunyai masalah kencing manis semasa hamil.

Set ini terdiri daripada: Vitalea, B complex, Ostematrix dan ESP.

Vitalea

vita-lea

Mengandungi Zinc untuk penghasilan insulin

B complex

b-complex

Menggalakkan penghasilan gula dan pembebasan tenaga

Ostematrix
oste-matrix

Membekalkan magnesium yang diperlukan untuk pesakit kencing manis

ESP

esp-soy-protein (1)

Rendah Index Glisemik (GI) yang membantu mengawal insulin dalam darah.

Testimoni pengguna

Diabetes-Ketika-Hamil1 (1)

Kesihatan semasa mengandung sangat-sangat perlu dititikberatkan kerana ianya melibatkan dua nyawa. Jangan dibiarkan tau.

Jika berminat nak dapatkan boleh segera hubungi saya di:

Effa 019-5738234 sms@whtsapp

*Jana 4-5 angka dengan Buat Business Online Hanya Dari Rumah*

4 Comments
  1. April 21, 2015
  2. April 22, 2015
  3. July 10, 2015
  4. July 20, 2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

WhatsApp Effa di sini!