Ubat Sakit Lutut Paling Mujarab

Saya pasti ramai ibu-bapa yang diluar sana ataupun diri anda sendiri yang mengalami sakit lutut dan sendi. Bermacam-macam petua nak pulihkan sakit lutut sama ada jumpa docktor mengambil ubat tahan sakit atau secara tradisional. Pelbagai cara juga telah dicuba tapi masih belum jumpa dengan penawar sakit lutut ini. Ada yang hanya sakit lutut kanan, ada juga yang kiri, ada juga sakit kedua-dua belah. Terdapat pelbagai punca sakit lutut yang membuatkan ianya berasa sakit.

sakit lutut bo

Kajian menunjukkan seorang daripada empat wanita dan seorang daripada lima lelaki berumur 50 tahun ke atas menghidap sakit lutut yang berpunca dari osteoartritis. Walau bagaimanapun, osteoartritis sendi lutut boleh juga berlaku kepada mereka yang lebih muda.

Osteoartritis sendi lutut tergolong dalam salah satu penyakit kronik yang ‘menyerang’ apabila seseorang berjalan, berdiri dan kadangkala semasa rehat juga. Sewaktu sembahyang pun sama tau boleh sakit lutut!

Punca Sakit Lutut

1. Rawan Haus

Selalunya sakit lutut berpunca dari rawan akan haus akibat geseran. Ahli sukan dan buruh lebih senang mendapat osteoartritis akibat proses geseran yang lebih banyak berbanding orang lain. Ia akan menjadi lebih teruk sekiranya terdapat kecederaan lutut ataupun struktur-struktur berhampiran lutut, seperti patah tulang.

2. Terlalu aktif

Faktor penggunaan berlebihan boleh menyebabkan kehausan rawan yang berterusan dan menggalakkan osteoartritis.

3. Terlalu pasif, Kurang aktiviti fizikal dan kurang bersenam

Namun demikian, jika anda tidak bersukan atau kurang aktiviti fizikal juga boleh menyebabkan otot di sekeliling sendi menjadi lemah dan lutut boleh menjadi tidak stabil manakala tulang pula mengalami osteoporosis.

Apabila kurang aktiviti fizikal, sendi menjadi keras atau kaku dan senang mengalami kecederaan. Apabila sendi kurang pergerakan akibat otot-otot yang lemah, membran sinovial kurang mengeluarkan cecair yang perlu untuk pemakanan/nutrisi rawan seperti asid hialuronik.Tanpa pemakanan yang cukup, rawan akan kurang berfungsi dan akhirnya rosak menjadi osteoartritis. Apabila ini berlaku, cecair sinovial akan bertambah, bukan dengan bahan-bahan nutrisi tetapi dengan agen-agen radang – sebahagian penyebab utama sakit sendi lutut.

4. Kegemukan atau Obes

Seseorang yang berat atau obes mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat osteoartritis sendi lutut dan juga sendi pinggul.Rawan tidak dapat menampung berat seseorang yang gemuk terutama mereka yang mempunyai lutut atau kaki yang kecil. Rawan tersebut mudah rosak dan mendapat radang.

Ubat Sakit Lutut dan Sendi (Advance Joint Health)

Istilah ubat sebenarnya kurang tepat, tapi ianya lebih kepada memperbaiki kesihatan lutut dan sendi sekali gus dapat membantu sakit lutut dan menghilangkan rasa sakit di lutut.

joint-health-tablet

Shaklee Advanced Joint Health Tablet (AJHT) mengandungi ekstrak unique Boswellia aktif dengan paten tertunda, ekstrak Jagung dan nutrien penting lain termasuk Zink, Tembaga, Mangan dan Vitamin C untuk membantu meningkatkan keselesaan sendi dan pergerakan. Dengan menggunakan tumbuhan dan bahan-bahan berasaskan mineral, Shaklee Advanced Joint Health Tablet ialah formula sayur-sayuran 100%.

Antara kebaikan AJHT ni :

  • menyokong keselesaan sendi
  • membantu mengekalkan tulang rawan
  • memelihara tisu penyambung yang sihat

Ibu mertua saya sendiri pengguna tegar Advanced Joint Health Tablet (AJHT) ini. Dulu mama sampaikan tak boleh nak berjalan. Sampai cuti banyak hari MC sebab sakit lutut. Sekarang Alhamdulillah banyak sangat improvement.

 

 

Masih tak percaya ke sebab testimoni mak saya sendiri? Tak pe mari baca testimoni daripada orang lain pula 🙂

 

testimoni AJHT

testi-ajht-5

Jika anda ingin membeli sendiri dengan menggunakan kad kredit atau kad debit anda boleh terus membuat pembelian dengan menekan gambar di bawah tau!

 
 
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=8fc00922bc09442f10ff8a8be0973604
 
 
 
 
 
Hubungi saya untuk pembelian atau konsultasi! 

Your Shaklee Independent Distributor
Mamaa Adamia
♥ SMS | WhatssApp : 019-5738234
♥ FB Page : Ourlovebonding
♥ Email : dinkygurlz@yahoo.com

 

6 Comments
  1. October 23, 2014
  2. May 2, 2015
  3. May 7, 2015
  4. June 2, 2015
  5. April 5, 2016
    • April 12, 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

WhatsApp Effa di sini!