Rasa Pening Selepas Makan Daging

Di dalam entry yang lepas dan di dalam facebook semalam saya ada post status yang saya sakit kepala setelah berterusan makan daging. Kerap juga jadi macam nie. Dan saya rasa bukan saya seorang yang mengalami perkara ini kot? Jadi saya membuat sedikit kajian untuk mencari sebab, kenapa rasa pening selepas makan daging.

 

migraine

 

Rupa-rupanya rasa pening selepas makan daging ialah disebabkan oleh kandungan zat besi dan tyramin yang ada pada daging tersebut.

Tyramine atau phenylethylamin boleh menyebabkan saluran darah mengembang dan seterusnya menyebabkan sakit kepala. Selain di daging merah , tyramin banyak terdapat pada keju yang disimpan dan anggur merah .

Gejala sakit kepala adalah kesan dari kurangnya pengambilan gula ke otak , yang merupakan makanan agar otak boleh bekerja dengan baik . Makan daging yang banyak kandungan proteinnya boleh mengurangkan pengambilan gula ke otak . Tapi penyebab sakit kepala yang paling banyak ditemui pada seseorang yang makan daging adalah kandungan zat tyramin serta zat besinya .

Tubuh sebenarnya memerlukan zat besi sebagai bahan mentah untuk menghasilkan protein hemoglobin yang berfungsi mengangkut oksigen ke darah . Tapi apabila lebih zat besi boleh menyebabkan dan sakit kepala. Ohhh patutlah aku sakit kepala. huhu

Menurut National Poison Control Center , gejala yang biasa muncul kerana kelebihan zat besi adalah pening kepala , mual , lemah dan sesak nafas. Kelainan genetik yang disebut hemchromatosis juga boleh menyebabkan tubuh menghasilkan zat besi yang berlebihan . Orang yang punya kelainan genetik ini harus mengambil diet daging rendah zat besi , tidak boleh mengambil makanan tambahan zat besi atau melakukan penggantian darah ( phlebotomy ) .

Gejala  sakit kepala biasanya muncul 12 jam selepas mengambil makanan – makanan tersebut . Seperti yang dipetik dari Healthscout , The Food and Nutrition at Medicine Institute menyarankan pengambilan daging merah sebaiknya dihadkan antara 8-18 mg per hari .(rasa macam lebih je daging kelmarin). hahaha

Sakit kepala boleh dibantu dengan mengambil vitamin Shaklee. Saya dah lama tak ambil panadol, sakit kepala ambil vitamin, demam pun hanya ambil vitamin.

 

Vitamin untuk Sakit Kepala dan Migrain

 

Untuk sakit kepala saya cadangkan pengambilan B Complex dan Ostematrix.

 

b-complex shaklee

B Complex terbukti dapat mengurangkan dan memulihkan sakit kepala atau migrain. Dr Zubaidi sendiri menyatakan,

B complex pulih migrain dan sakit kepala

B complex pulih migrain dan sakit kepala

 

Ostematrix juga terbukti dapat pulihkan migrain dan sakit kepala, orang yang sakit kepala atau yang migrain mengalami masalah salur darah sempit di bahagian otak. Ostematrix mengandungi magnesium yang boleh membantu ‘melegakan’ salur darah yang sempit tersebut.

oste-matrix

Orang yang migraine atau sakit kepala juga boleh gabungkan Ostematrix dengan B Complex yang merangsang hormon serotonin di dalam otak, iaitu sejenis hormon gembira atau hormon penenang. – Credit to http://diaryofmuhammad.com/

Testimoni Set Migrain dan Sakit Kepala Shaklee

 

Makan Shaklee terus hilang migrain dia tau!

Makan Shaklee terus hilang migrain dia tau!

testimoni sakit kepala

Jika anda ingin membeli sendiri dengan menggunakan kad kredit atau kad debit anda boleh terus membuat pembelian dengan menekan gambar di bawah tau!

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=13f23623684f53a45a8560f79cce5411
Hubungi saya untuk pembelian atau konsultasi! 

Your Shaklee Independent Distributor
Mamaa Adamia
♥ SMS | WhatssApp : 019-5738234
♥ FB Page : Ourlovebonding
♥ Email : dinkygurlz@yahoo.com

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

error: Content is protected !!