Rahsia Anak Pintar dan Cepat Membaca

Memang selalu kan kita tengok di kaca televisyen iklan-iklan makanan dan minuman khususnya untuk kanak-kanak yang diperkaya dengan DHA. Namun sejauh manakah kepentingan DHA dalam tumbesaran si kecil yang perlu kita titik beratkan? 

Bagi memastikan otak anak-anak anda berfungsi secara optimum, mereka memerlukan nutrien yang mencukupi dan baik untuk tujuan tersebut. Antara nutrisi penting yang diperlukan untuk perkembangan otak adalah DHA (asid dokosaheksaenoik), zat besi, zink dan asid folik.

 

anak pandai membaca

Apa itu DHA?

DHA atau asid dokosaheksaenoik merupakan sejenis asid lemak omega-3 yang boleh didapati dalam setiap sel pada tubuh. DHA penting untuk perkembangan otak, mata dan sistem saraf pusat. Kajian yang dijalankan oleh Perbadanan Keselamatan Pemakanan Eropah (EFSA) mendapati kanak-kanak berusia enam bulan sehingga dua tahun memerlukan sebanyak 100 miligram DHA untuk perkembangan otak mereka.

 
DHA merupakan elemen utama yang diperlukan untuk membentuk sel membran neuron yang menjadi penghubung antara sel yang lain serta mempengaruhi fungsi neurotransimitter acetylcholine dan membantu sel otak berhubung. Memberi anak diet harian yang kaya dengan DHA akan menjadikannya lebih fokus dan dapat memberi penuh tumpuan ketika bermain dan belajar.

Mengapa DHA Penting untuk kanak-kanak?

Untuk pembesaran kanak-kanak memerlukan pelbagai jenis sumber makanan antaranya karbohidrat, lemak, protein, fiber, mineral, dan vitamin. Walau pun terdapat ibu bapa yang menghadkan pengambilan lemak di dalam pemakanan anak-anak mereka, namun terdapat beberapa jenis lemak yang perlu di ambil oleh kanak-kanak demi pembentukan minda dan fizikal yang optimum.

 
DHA adalah salah satu lemak baik yang terdapat di seluruh badan. la adalah lemak struktur yang disalurkan terus kepada tisu dalam otak, bagi memastikan ia berfungsi dengan baik.
Sama seperti kalsium yang penting untuk membina tulang yang kuat, DHA memastikan bahawa sel-sel di dalam otak, retina, jantung dan bahagian-bahagian lain dalam sistem saraf membangun dan berfungsi dengan betul dari peringkat awal sehinggalah kanak-kanak itu menjadi dewasa. Pembentukan otak yang sihat menghasilkan peningkatan fokus, pembelajaran, perilaku dan fungsi kognitif seperti persepsi, penalaran berfikir.

Kebaikan DHA untuk kanak-kanak

  • Meningkatkan daya fokus – si manja menjadi lebih fokus semasa pembelajaran. 
  • Perkembangan otak yang baik – si manja cepat belajar dan tangkap apa yang diajar. 
  • Tajamkan penglihatan – mata pun tajam tau! Bila mata tajam cepat anak-anak nak belajar. 
  • Meningkatkan sistem imun – si manja susah nak jatuh sakit!
  • Mencegah ekzema – terbukti membantu ekzema anak saya Adam!

Makanan yang kaya DHA

Sebenarnya banyak makanan yang ada DHA ni. Contoh makanan yang ada DHA ialah ikan laut seperti tuna, salmon, trout, sardin, ikan bilis banyak lagi. dan yang mengandungi 10 hingga 100 kali lebih DHA daripada sumber-sumber makanan yang yang bukan berasal dari laut seperti kacang, biji, bijirin penuh dan sayur-sayuran hijau dan berdaun. Makanan laut lain yang turut mengandungi DHA adalah udang dan ketam.
Selain ikan laut, makanan lain yang mengandungi DHA Omega 3 adalah telur, ayam, kekacang, sayur-sayuran seperti brokoli dan alga.

Bagi bayi, sumber yang paling penting untuk mendapatkan DHA adalah susu ibu. Jika tidak, susu formula bayi yang diperkaya dengan DHA juga boleh diberikan kepada mereka.
Paling penting sebagai ibu bapa anda perlu menggalakkan anak-anak untuk mengambil makanan daripada pelbagai sumber bagi memastikan mereka mendapat khasiat yang seimbang untuk perkembangan otak dan juga tumbesaran yang baik. Jika perlu dapatkan nasihat daripada doktor untuk memberikan suplemen kepada mereka supaya mereka dapat membesar menjadi kanak-kanak yang sihat dan bijak.

Tahukah anda berapa mg keperluan DHA untuk si manja?

DHA yang diperlukan oleh kanak-kanak 

1 tahun hingga 2 tahun = 100 miligram hingga 120 miligram DHA setiap hari

2 tahun hingga 4 tahun = 100 miligram hingga 150 miligram DHA setiap hari

4 tahun hingga enam tahun = 150 miligram ningga 200 miligram DHA sehari

 

Vitamin Shaklee ada menyediakan vitamin utk perkembangan otak kanak-kanak yang menampung keperluan DHA untuk si manja! Omega Guard mempunyai keperluan DHA yang diperlukan! 

Yer memang di dalam susu formula pun ada DHA, tapi cukup ke keperluan DHA untuk anak- anak kita di dalam susu tue? Jawapannya tak cukup! Kalau anda tak percaya, anda boleh tengok di dalam gambar perbandingan di bawah. Kandungan DHA di dala susu formula tak mencapai keperluan minimum pun! 

 

perbandingan omega guard dengan susu formula

 

Ternyata banyak berbeza kan? Jika ingin anak yang pintar, cergas dan focus di dalam pembelajaran, saya sangat sarankan anda mengambil Omega Guard untuk keperluan harian anak anda !

omega guard untuk otak kanak-kanak

 

omega guard bantu kanak-kanak cepat membaca

 

 

Jika anda ingin membeli sendiri dengan menggunakan kad kredit atau kad debit anda boleh terus membuat pembelian dengan menekan gambar di bawah tau!

 
 
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=13f23623684f53a45a8560f79cce5411
 
 
 
 
 
 
Hubungi saya untuk pembelian atau konsultasi! 

Your Shaklee Independent Distributor
Mamaa Adamia
♥ SMS | WhatssApp : 019-5738234
♥ FB Page : Ourlovebonding
♥ Email : dinkygurlz@yahoo.com
2 Comments
  1. October 13, 2014
  2. October 14, 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

WhatsApp Effa di sini!