Tips Atasi Stress

Siapa suka stress kan? Tapi ada dua jenis stress. Positive dan negative. Kalau stress yang positive akan membawa kita ke arah kebaikan. Tapi kali ini kita nak cita bab negative stress. Negative stress nie memang tak elok lah. Lagi2 kalau baru lepas bersalin, menyusu kan anak lagi la tak elok. Kalau tengah berpantang, kalau stress takut meroyan pula. kalau menyusukan anak, kalau stress susu automatik akan merudum tau. Ini fakta bukan auta!

Ibu di dalam proses berpantang atau menyusukan hendaklah berada di dalam keadaan yang tenang. Tak boleh serabut kan diri nanti badan yang binasa atau susu yang drop, kesian la si anak. 
Di sini saya nak kongsi 5 tips ringkas cara atasi stress
Cara pertama, bercakaplah. Luahkan apa yang anda rasa kepada orang lain. Sebaik-baiknya orang yang dipercayai. Jika bernasib baik orang itu akan membantu menyelesaikan masalah yang dihadapi. 

Cara kedua, bersenam! Tidak perlu sampai jadi ahli gimnasium pun. Paling ringkas pun bersenam dengan cara berjalan-jalan. Tapi bagi ibu yang berpantang takkan nak berjalan kan? Buat senaman ringan untuk ibu selepas pantang seperti membuat regangan ringan. 

Cara ketiga, berurut! Serius cara ini best! Suruh la suami urutkan ke. Dengan sentuhan suami tue confirm anda rasa lebih tenang tauu! Ehh tapi kalau dalam pantang jaga-jaga! Better suruh bidan yea! Hihi. 

Cara keempat, bersendiri. Duduk sorang2 lepak-lepak dapatkan bahan bacaan yang menarik. Majalah ke, apa ke, novel ke kan. Paling berkesan, bacaan al-quran, serius sangat menenangkan! 

Cara kelima, bernafas. Apabila menghembus nafas, tubuh anda akan relaks. Tarikkk hembusssss lepassssss.. Tarikkk hembusssss lepasssss.. Curila masa untuk mendengar lagu yang menenangkan sambil memberi fokus kepada corak penafasan anda. 

Vitamin Shaklee yang dapat membantu masalah stress! 
Vitamin apa yea? Yes! B Complex! 
Saya sendiri kalau stress, amalkan vitamin B Complex! Sehari tak banyak, hanya perlu sebiji sahaja. Tak tunggu stress baru nak ambil, saya memang ambil setiap hari B complex nie. Sebab itu di dalam set bersalin shaklee dan set menyusu shaklee ada b complex sekali!  Sebab B complex bagus untuk peredaran darah, juga bagus untuk kulit, sebab tue B complex ada dalam set kulit tau. B complex juga bagus untuk memberi tenaga pada orang yang sering lemah-lemah kurang tenaga. 
Jika anda ingin membuat pembelian direct melalui kad kredit atau kad ktedit anda, anda boleh click di link ini 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

WhatsApp Effa di sini!