Cara Merawat Cyst Tanpa Pembedahan

Topik panas yang baru bertiup badai tempoh hari ialah tentang cyst. Sebelum kita mengulas lanjut, mari kita kenali apa itu ovarian cyst sebab semakin ramai wanita zaman sekarang menghadapi ovarian cyst. 


Apa itu ovarian cyst? 
Ovarian cyst merupakan satu bentuk ketumbuhan yang secara majoritinya terdiri daripada cecair di dalam dinding selaput yang nipis. Ovarian cyst terletak di dalam ovari seorang wanita dan kebiasaannya lewat untuk dapat dikesan kewujudannya. Ketumbuhan ini boleh menjadi semakin membesar dari sebesar saiz sebiji batu kecil, sehinggalah ke saiz sebiji buah tembikai. Seram kan dengar saiz buah tembikai? 
Menurut Dr.Zubaidi Hj.Ahmad, Ovarian Cyst bukanlah bersifat penyakit. 
 
 
“Pada wanita yang normal, setiap kali kitaran haids, organ ovari akan membentuk gelembung dinamakan ovarian folikel. Ia mengandungi ovum, yakni benih wanita. Selepas ovum dikeluarkan, ovarian folikel ini akan mengecut, tetapi ada sesetengahnya terus membesar melebihi 2cm. Ini dinamakan ovarian cyst.” 
 
Kebanyakan wanita mula sedar yang mereka ada Ovarian cyst selepas menjalani ujian ultrasound untuk mengenal pasti tahap kesuburan mereka. Ovarian cyst yang normal akan membesar dan pecah untuk mengeluarkan telur ovum ketika ovulasi. Cyst yang pecah ini dinamakan follicle. Jika cyst ini tidak pecah, saiznya akan bertambah besar dan dinamakan functional cyst. Ia tidak merbahaya melainkan jika saiznya semakin membesar dan terus membesar.
Tanda-tanda wanita menghadapi cyst adalah?
Kebanyakkan wanita tidak mempunyai sebarang tanda. Tak sedar pun ia wujud dalam badan kita. Tetapi, jika ia semakin aktif atau membesar, ia boleh menunjukkan simptoms tertentu.
 
Antara tanda atau simptom fibroid /cyst adalah :
 
 • haid yang tidak teratur / berpanjangan
 • sakit perut
 • sakit ketika hubungan kelamin
 • perut membuncit
 • pendarahan abnormal
Ovari yang mempunyai cyst
saiz cyst dan risiko yang dihadapi
Adakah Ovarian Cyst Perlu Dibedah?
Pembedahan bukanlah cara rawatan yang mesti dilakukan ke atas setiap pesakit. Oleh itu, setiap ovarian cyst tidak semestinya dibuang melalui cara pembedahan. Pembedahan hanya akan di lakukan dengan tiga tujuan.


 1. Untuk melakukan Biopsy. Jika doktor mengesyaki ianya mungkin kanser, maka sedikit contoh tisu akan diambil bagi menentukan sama ada kanser atau tidak.
 2. Membuang ovarian cyst itu jika ianya mendatangkan masalah yang teruk kepada pesakt. Contohnya sakit perut, kitaran haid yang tidak betul dan sebagainya. Atau jika saiz diameter ovarian cyst melebihi 5cm, kerana dibimbangi ia akan pecah dan ada kesan-kesan lain.
 3. Untuk melakukan pembuangan ovari jika ketumbuhan ovari yang mulanya disangka ovarian cyst biasa tetapi kemudiannya disahkan sebagi ovarian cancer. Semua kes ovarian cancer mestilah menjalani pembedahan pembuangan ovari.
Bagi ovarian cyst yang bukan kanser dan tidak mendatangkan masalah kepada pesakit, doktor akan menimbang antara risiko dan kebaikan pembedahan itu. Pembedahan akan dipertimbangkan jika berlaku perkara-perkara berikut terhadap pesakit : 


 • Ovarian cyst berlaku di kedua-dua belah ovari.
 • Ovarian cyst melebihi saiz 5cm.
 • Ovarian masih kekal saiz walaupun selepas menunggu 2-3kali kitaran haid.
 • Pemeriksaan ultrasound menunjukkan Ovarian cyst itu bukan jenis yang biasa.
 • Pesakit tidak pernah mengalami kitaran haid langsung.
 • Menggunakan pil perancang kehamilan.
 • Pesakit telah menopause.
 • Pesakit adalah gadis remaja.
Vitamin Shaklee Untuk Bantu Pulihkan Cyst
 
 
Bagaimana GLA Complex Membantu Cyst?
Anda boleh mencuba mengambil supplemen semulajadi GLA Complex Shaklee yang efektif membantu mengawal masalah ketidakseimbangan hormon. GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin – bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses badan yang normal.
 
Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel.
 
“Testimoni GLA Complex Bantu Rawat Cyst”
Jika anda ingin membeli sendiri dengan menggunakan kad kredit atau kad debit anda boleh terus membuat pembelian dengan menekan gambar di bawah tau!

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=90d89eccfe88456d58a2872a9350f6a9

Hubungi saya untuk pembelian atau konsultasi! 

Your Shaklee Independent Distributor
Mamaa Adamia
♥ SMS | WhatssApp : 019-5738234
♥ FB Page : Ourlovebonding
Pengedar Shaklee Sungai Petani
♥ Email : dinkygurlz@yahoo.com

 

2 Comments
 1. April 25, 2015
 2. December 4, 2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

WhatsApp Effa di sini!