4 Tips Cepat Dan Berkesan Tambah Berat Badan

Sejak dua menjak ini, sering kali saya dapat panggilan dan whatsapp bertanyakan tentang vitamin untuk tambah berat badan. Ada juga pelanggan yang dah cuba susu yang berada di pasaran yang harganya boleh tahan mencekik. Tercekik-cekik katanya nak beli susu itu tapi berat tak naik-naik pun, hanya maintain. Ada yang bertanyakan saya tips untuk naikkan berat badan sebab tiada banyak informasi yang boleh didapati untuk menambah berat badan nie. 

Gemuk masalah. Kurus pun masalah. Yang oknya berat yang sedang-sedang sederhana. Masalah terlalu kurus akan buat individu itu berasa kurang yakin terhadap dirinya dan rendah diri. Ada yang mencadangkan makan saja ice cream banyak-banyak, makanan berlemak banyak-banyak untuk tambah berat. Tapi benarkah cara itu berkesan?

4 TIPS MENAMBAH BERAT BADAN DENGAN CEPAT DAN BERKESAN

Di sini saya nak kongsikan tips menambah berat badan yang paling cepat dan berkesan. Penting untuk kita amalkan gaya hidup yang sihat, bukan sesuka hati je makan hingga memudaratkan kesihatan.

1. Makan TIGA HIDANGAN Sehari dan DUA MAKANAN RINGAN.

Apa yang dimaksudkan dengan tiga hidangan dan dua makanan ringan ni? Maksudnya, tiga kali makan makanan yang berat. dan lagi dua kali ialah makanan yang ringan. Tapi makanan ringan yang sihat tau. dan pastikan anda makan mengikut masa yang tetap, waktu makan kena tetap, jangan skip skip makan sebabnya ianya untuk membantu anda mendapatkan bekalan kalori yang cukup setiap hari.  Antara waktu makan makanan berat tue, waktu itu lah anda selitkan makan makanan ringan. 


2. Makan Makanan yang BERKHASIAT. 

Berat badan anda akan lebih cepat naik jika anda ubah sedikit cara pemakanan anda. Antara contoh-contoh yang anda boleh ubah adalah:

  • Minuman – Anda digalakkan mengambil protien shake, jus atau susu. Elakkan diet soda. 
  • Roti – Beli roti yang padat. Seperti roti gandum, gran oat, ianya lebih berkhasiat daripada roti putih. dan di roti itu sapukan mentega atau jem, atau coklat berbanding dengan hanya makan kosong.
  • Sayur- sayuran – Carilah sayur- sayuran yang berkanji seperti kentang, jagung, lobak. Elakkan sayur yang kebanyakkannya air seperti brokoli, kacang hijau dan timun.
  • Buah – Pilih buah yang padat seperti pisang, pear, nenas berbanding dengan buah air seperti tembikai dan oren.
  • Sup – Minum sup yang berkrim, yang dicampurkan bersama krim, berbanding hanya sup kosong. 
  • Minyak– Perbanyakkan minyak di dalam masakan anda. Tapi pilihkan minyak yang berkhasit seperti minyak zaiton, minyak kelapa dara dan mentega. 
  • Supplement – Sesetengah makanan tambahan direka khas memang boleh menambah berat badan. Anda perlu bijak dan membuat penyelidikan sebelum mengambil apa-apa suplement untuk menambah berat badan anda. 

3. ELAK LEMAK TRANS. 

Lemak trans boleh meningkatkan lemak perut dan membuatkan tahap insulin yang tidak sihat. Elak daripada selalu makan marjerin, makanan ringan yang dibungkus dan daging yang diproses. Perusahaan makanan suka menggunakan lemak trans kerana mudah digunakan, murah, dan tahan lama. Lemak trans juga dapat meningkatkan tekstur dan citarasa makanan. Banyak restoran cepat saji menggunakan lemak trans untuk menggoreng makanan kerana minyak yang mengandung lemak trans dapat digunakan berulang kali.

4.  Makan LEBIH BANYAK PROTIEN. 

Kekurangan protein dalam diet anda boleh menyebabkan kehilangan jisim badan tanpa lemak, walaupun anda mengambil kalori berlebihan. Berikut adalah beberapa makanan yang perlu dipertimbangkan iaitu kacang soya rebus,  Soy protein whey atau serbuk, kacang atau mentega kacang, ayam dan tuna. 
Tambah Berat dengan SET WEIGHT GAIN SHAKLEE atau SET TAMBAH BERAT
 Sebenarnya tanpa supplement pun anda boleh tambah berat badan. Tapi ianya memerlukan keazaman yang tinggi dan disiplin yang tinggi untuk mengikut cara pemakanan yang ditetapkan untuk menambah berat. Tapi saya faham, kadangkala kita terlalu sibuk sehinggakan makan pun tak ikut masa yang ditetapkan. Terskip lunch. Makan lewat, yang membuatkan keberkesanan nak menambah berat adalah sukar. 
Set Weight Gain atau Set tambah berat shaklee ini direkakan khas buat anda yang sentiasa sibuk dan susah nak ikut jadual pemakanan yang betul-betul teratur. Setiap supplement ada fungsinya yang tersendiri. Namun perlu dingatkan supplement bukan pengganti makanan sebenar. Anda tetap perlu makan seperti biasa. Supplement akan mengisi “lompong” di dalam badan yang tak mencukupi. 
Yang paling penting supplement Shaklee ini adalah selamat, berkesan, halal dan semula jadi! 🙂 

  Mealshake shaklee adalah supplement-MAKANAN TAMBAHAN. Bukan ubat
   ajaib
– Mealshake menyokong keperluan nutrisi yang diperlukan proses
   tumbesaran anak-anak
– Mealshake mengandungi  23 vitamin dan mineral perlu
– Vitamin-vitamin dan mineral dalam mealshake memperbaiki fungsi tubuh termasuk signal selera makan
– Mealshake sebagai pelengkap vitamin dan mineral. Individu yang nak tambah berat badan sangat memerlukan MAKANAN TULEN YANG BERKHASIAT mengikut piramid makanan.
Vitalea ini adalah multivitamin. Badan orang kurus selalunya tak cukup vitamin. Makan banyak mana pun masih kurus. So bila ada Vitalea ini, kadar penyerapan nutrien yg kita makan lebih efficient lah! 
 

B Complex ini bagus untuk kesihatan menyeluruh. B complex ini juga bagus untuk peredaran darah , membentuk sel darah merah dan bagi selera makan membuak-buak tau!! dan B complexs juga bantu bagi tenaga!
——————————————————————————- 
Saya boleh jamin berat anda akan naik sebab banyak testimoni tambah berat yang berjaya naik beratkan badan tau!

Jika anda ingin membeli sendiri dengan menggunakan kad kredit atau kad debit anda boleh terus membuat pembelian dengan menekan gambar di bawah tau!

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=d209802512dcc915ce919fd10a63ce62

Your Shaklee Independent Distributor
Mamaa Adamia
♥ SMS | WhatssApp : 019-5738234
♥ FB Page : Ourlovebonding
Pengedar Shaklee Sungai Petani
♥ Email : dinkygurlz@yahoo.com

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Berminat tentang produk Shaklee?
Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Mamaa Adamia
♥ SMS | WhatssApp : 019-5738234
♥ FB Page : https://www.facebook.com/Ourlovebonding
https://www.facebook.com/Pengedarvitaminsungaipetanikedah
♥ Email : dinkygurlz@yahoo.com

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

error: Content is protected !!