Tips Elak Stress Selepas Bersalin

Wanita selepas bersalin lebih mudah mengalami tekanan. Sebab itu la ada yang jadi “meroyan”. “Meroyan” pula banyak jenis. Dalam kes adik firdaus yg OKU yang ditinggalkan sampai kurus kering tue, saya berpendapat mungkin ibunya mengalami masalah tekanan jiwa, “meroyan”, kerana ibu yang waras takkan membiarkan anaknya sebegitu kan?


Kehamilan satu proses dalam hidup wanita yang begitu luar biasa yang harus ditempuhi untuk mendapatkan zuriat. Perubahan fizikal dan masalah emosional pasti akan dilalui oleh kaum ibu ini. Sama ada dari awal kandungan sehingga melahirkan, perubahan ini tidak berhenti di situ sahaja. 

Tekanan perasaan atau stress salah satu masalah dialami dari awal kandungan sehinggalah berjaya melahirkan bayi. la terjadi kerana pelbagai alasan seperti kepenatan tubuh dan mental, tidak bersedia menangani anak kecil dan sebagainya. Oleh itu, anda harus ada jalan menanganinya dengan cara efektif agar tidak mengganggu anda ketika berpantang dan menguruskan anak. 

Makan makanan sihat

 

Tubuh anda memerlukan nutrisi yang tinggi terutama apabila menyusukan bayi. Anda harus bijak mengambil makanan sihat dan seimbang. Selain dapat memenuhi nutrisi yang diperlukan, makanan ini juga akan membantu anda pulih dari sakit ketika melahirkan dengan lebih cepat. Sebab itu kami ada menyediakan Set Berpantang Shaklee dan Set Menyusu Shaklee untuk memastikan ibu dapat bekalan nutrisi yang mencukupi. 

Bersenam 


Selain makan makanan sihat, senaman selepas hamil juga penting bukan hanya menumpukan diri dengan berpantang. la akan membantu menurunkan berat badan yang selalu menjadi penyebab utama anda stres setelah melahirkan anak. Senaman ini juga dapat membantu keseimbangan hormon anda. Namun tidak digalakkan membuat senaman berat, bimbang luka dari melahirkan belum sepenuhnya pulih.


Tidur cukup 


Tidur yang cukup kunci mengurus stres setelah melahirkan. Mungkin sukar untuk anda tidur secukupnya terutamanya pada malam hari. Cara yang terbaik ketika bayi tidur ambillah kesempatan itu untuk tidur sekali.

Relaks

 

Relaks atau bersantai dapat membantu anda dalam menurunkan stres setelah melahirkan anak. Menghabiskan waktu untuk bermain dengan buah hati satu cara senang untuk bersantai.

Berzikir 

 

Zikir dengan menyebut nama Allah adalah cara tepat untuk menenangkan fikiran. Kembali mengingati siapa yang mencipta diri, pasti memberi kepuasan dan ketenangan yang anda inginkan selama ini.

Memanjakan diri 

 

Hanya sebilangan kecil wanita menyedari betapa pentingnya memanjakan diri setelah melahirkan. Terutama apabila sibuk mengurus buah hati yang menjadi fokus utama dalam hidup. Namun tidak salah apabila sesekali memanjakan diri di spa untuk membuatkan diri anda cantik. Hal ini meningkatkan keyakinan diri untuk membantu mengatasi stres. Saya lepas habis pantang mesti saya akan ke spa. Urut badan, gunting rambut, semua lah. Rasa best sangat!

*******************************************************************************************************************************

Mungkin stres nampak masalah kecil dan anda merasakan ia tidak menjadi kronik berbanding apabila diserang sakit. Namun harus anda ingat stres yang tidak diatasi boleh memberi kesan yang buruk kepada diri dan keluarga anda. 

Disebabkan masalah Stress inilah, wanita selepas bersalin perlu berpantang dengan sempurna. Jangan melanggar pantang. Mengambil set bersalin yang dapat memulihkan luaran dan dalaman si ibu. 

Shaklee ada menyediakan set bersalin shaklee untuk ibu yang sedang menanti kelahiran cahaya mata. Set bersalin Shaklee ini bagus untuk bersalin secara normal mahupun secara pembedahan (czer). Luka cepat sembuh, badan segar dan bertenaga, susu banyak, anak ada kuning pun ibu boleh ambil set bersalin ini sebab ianya tak panas, adalah antara testimoni yang sering kali diterima oleh kami dari pengguna set bersalin Shaklee. Boleh rujuk link di bawah untuk maklumat lanjut.

Ohh yea, di dalam set bersalin shaklee juga terdapat B Complex yang mempunyai manfaat melawan tekanan. B Complex memastikan kesihatan fungsi saraf, sekaligus meredahkan sakit kepala yang sering dialami oleh ibu secara berpantang , tekanan dan juga membantu kemurungan dan insomnia. 

 
B komplex ini juga bagus untuk peredaran darah, untuk kulit cantik, untuk memberi tenaga, untuk resdung tau! 
Jika anda berminat nak beli B komplex ini anda boleh terus hubungi saya melalui:
Sms@whatsapp effa 0195738234
Ready stock sudah semestinya dan COD percuma ke seluruh sungai petani
ATAU 
Jika anda nak membeli menggunakan KREDIT KAD atau DEBIT KAD, anda boleh terus tekan gambar di bawah dan terus membuat pembelian! 🙂 Happy shopping! 
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=6e0cf80a83327822a972bcde3c1d9740
 
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. Your Shaklee Independent Distributor Mamaa Adamia ♥ SMS | WhatssApp : 019-5738234 ♥ FB Page : https://www.facebook.com/Ourlovebonding https://www.facebook.com/Pengedarvitaminsungaipetanikedah ♥ Email : dinkygurlz@yahoo.com

Berminat tentang produk Shaklee?
Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Mamaa Adamia
♥ SMS | WhatssApp : 019-5738234
♥ FB Page : https://www.facebook.com/Ourlovebonding
https://www.facebook.com/Pengedarvitaminsungaipetanikedah
♥ Email : dinkygurlz@yahoo.com

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

WhatsApp Effa di sini!