Berkahwin dapat menghilangkan Senggugut?

Benarkah berkahwin dapat menghilangkan senggugut? Ikuti kupasan saya di sini.  🙂 

Senggugut atau dysmenorrhoea adalah masalah yang biasa dialami kebanyakan wanita terutama remaja namun berkurangan apabila meningkat usia. Di kalangan remaja ia biasanya dialami sehari sebelum haid sehingga hari pertama. Ini dikenali senggugut jenis pertama. Biasanya ia boleh dirawat dengan mengambil ubat untuk menghentikan kekejangan pada otot rahim yang disebabkan oleh hormon prostaglandin dan pintu rahim yang sempit. Contoh ubat yang biasa digunakan ialah paracetamol, ponstan, synflex atau terapi hormon untuk kes yang lebih teruk.

Tanggapan bahawa senggugut yang dialami oleh remaja boleh menyebabkan kemandulan adalah tidak benar. Biasanya senggugut akan berkurangan atau hilang setelah melahirkan anak kerana pintu rahim menjadi lebih luas selepas melahirkan anak. Walau bagaimanapun segelintir wanita mengalami senggugut berterusan walaupun setelah berkahwin. Sekiranya wanita ini sukar mengandung maka pemeriksaan lebih terperinci oleh doktor pakar adalah penting kerana ia mungkin disebabkan oleh endometriosis.

 

Saya sendiri mengalami senggugut yang teruk sewaktu sebelum berkahwin, tapi apabila dah kahwin, masih sama juga. Jadi mungkin setiap badan manusia tak sama kan. Ada yang lepas kahwin terus hilang senggugut, ada yang tidak. Tapi masalah senggugut saya sekarang sudah menghilang sejak mengamalkan GLA Complex Shaklee. Tujuan asal saya ambil GLA Complex dulu sebab nak tetapkan haid, Tak sangka pula bila senggugut juga hilang! Bila diselidik wah rupanya GLA Complex memang bagus untuk senggugut rupanya! Eloklah tue sebab sebelum ni saya hanya bergantung pil kuning yang dinyatakan di atas iaitu pil tahan sakit ponstan! Memang tak elok bergantung kepada ubat tahan sakit, ianya akan memberi kesan jangka panjang yang kita tak pernah jangka! 
Jom layan testimoni. Sama ada anda nak percaya atau tidak selepas ini? Anda tentukan 🙂 

Jadi bagi anda yang memang mengalami senggugut, beralihlah kepada GLA Complex yea! Tak mahal pun! Kalau nak cuba bolehla hubungi saya seperti nombor yang tertera yea! Jangan risau, ready stock vitamin shaklee cod vitamin shaklee area sungai petani okeh! hihihi

Effa 0195738234 (sms@whatsapp@wechat@telegram)

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. Your Shaklee Independent Distributor Mamaa Adamia ♥ SMS | WhatssApp : 019-5738234 ♥ FB Page : https://www.facebook.com/Ourlovebonding https://www.facebook.com/Pengedarvitaminsungaipetanikedah ♥ Email : dinkygurlz@yahoo.com

Berminat tentang produk Shaklee?
Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Mamaa Adamia
♥ SMS | WhatssApp : 019-5738234
♥ FB Page : https://www.facebook.com/Ourlovebonding
https://www.facebook.com/Pengedarvitaminsungaipetanikedah
♥ Email : dinkygurlz@yahoo.com

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

WhatsApp Effa di sini!