Rahim Terbalik jejas Kehamilan?

Q: Saya pernah mengalami keguguran ketika usia janin baru mencecah tiga bulan. Manakala ukuran kandungan saya hanya 4mm. Doktor menasihatkan saya melakukan D&C. Selepas enam bulan saya gagal hamil lagi dan mendapati saya mengalami rahim terbalik. Apakah rawatan yang perlu saya ikuti. Benarkah saya sukar hamil kerana rahim saya terbalik. Apakah saya masih berpeluang untuk hamil? -Kak Yong Penang
A: Keguguran adalah fenomena yang sering berlaku di dalam dunia manusia. Kajian menunjukkan bahawa satu dalam setiap empat kehamilan akan berakhir dengan keguguran. Kadang kala, keguguran tersebut berlaku TANPA disedari!
Jika usia melebihi 30 tahun, saya menyarankan supaya Kak Yong dan suami berjumpa doktor bagi mendapatkan pemeriksaan sepenuhnya dan seterusnya mendapatkan rawatan kesuburan.

Sekiranya umur Kak Yong di bawah 30 pula, cubalah untuk mengandung dalam masa enam bulan lagi. Berdasarkan fakta kajian yang pernah dijalankan didapati lebih kurang 80% pasangan berjaya mengandung setelah mencuba dalam masa setahun. 

Sehubungan itu, masalah rahim terbalik tidak lagi dikaitkan dengan kesukaran seseorang wanita untuk hamil. Malah, peluang untuk hamil tidak terjejas walaupun Kak Yong pernah mengalami keguguran. Saranan saya ialah jangan lupa mengambil pil folik sekurang-kurangnya 400mikrogram sehari sebelum hamil hinggalah kehamilan berusia tiga bulan. Selain daripada itu, janganlah terlalu risau dan selamat mencuba untuk mendapatkan seorang cahaya mata!
Berikut adalah soalan yang saya petik daripada majalah keibubapaan di Malaysia iaitu Pa&Ma. dan yang menjawab soalan itu sendiri ialah doktor pakar sendiri. Bagi mereka yang mencuba untuk hamil, asid folik adalah salah satu perkara penting untuk membantu kehamilan yang sempurna. InsyaAllah. 

Walaupun masih belum hamil, wanita yang nak hamil perlu mengambil asid folik! Ianya salah satu ikhtiar! Wanita yang merancang untuk hamil sememangnya perlu mengambil asid folik.
 
Apabila anda merancang atau bersedia untuk mengandung, adalah dinasihatkan untuk mengambil asid folik 3 bulan sebelum mengandung, Ianya sangat penting untuk pembentukan sistem saraf pusat kanak-kanak, dan mengurangkan risiko bayi yang lahir dengan spina bifida atau bayi lahir dengan tidak cukup berat. Mulakannya tiga bulan sebelum anda mencuba untuk hamil. Sekurang-kurangnya 400 mcg asid folik diperlukan oleh badan si ibu.

Seperti yang tercatat di atas. doktor mencadangkan keperluan asid folic adalah sebanyak 400mcg! Namun, ada yang bertanya, cukupkah sebiji B-Complex Shaklee tersebut, kerana kandungan asid folik nya hanyalah 200 mcg.

 
Jadi, bagaimanakah untuk mendapatkan 400mcg Asid Folik daripada Shaklee B-Complex, sebagai persediaan untuk mengandung?


Jawapannya, untuk ibu mengandung, kami mencadangkan vitamin di bawah ini (bukan B-Complex sahaja):
  • Vita-Lea Iron Formula (Shaklee MultiVitamin)
  • Shaklee B-Complex
  • Shaklee Vitamin-C
  • Shaklee OsteMatrix (Shaklee Cal-Mag)
  • Energizing Soy Protein (ESP)
Di dalam sebiji Shaklee Vita-Lea, turut terdapat 200mcg folic acid.
Maka, jika kita buat pengiraan, 
200mcg folic acid dari Shaklee B-Complex + 200mcg folic acid dari Shaklee Vita-Lea = 400mcg folic acid.
Sebab tue selalunya set asas untuk hamil dan sedang hamil, memang saya akan suggest Vitalea dan B kompleks set paling asas! 

Berminat nak cuba atau nak tahu keterangan lanjut? Hubungi saya dengan nombor yang tertera ye! 

 

Your Shaklee Independent Distributor
Mamaa Adamia
SMS | WhatssApp : 019-5738234
FB Page : https://www.facebook.com/Ourlovebonding
https://www.facebook.com/Pengedarvitaminsungaipetanikedah
Email : dinkygurlz@yahoo.com

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. Your Shaklee Independent Distributor Mamaa Adamia ♥ SMS | WhatssApp : 019-5738234 ♥ FB Page : https://www.facebook.com/Ourlovebonding https://www.facebook.com/Pengedarvitaminsungaipetanikedah ♥ Email : dinkygurlz@yahoo.com

Berminat tentang produk Shaklee?
Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Mamaa Adamia
♥ SMS | WhatssApp : 019-5738234
♥ FB Page : https://www.facebook.com/Ourlovebonding
https://www.facebook.com/Pengedarvitaminsungaipetanikedah
♥ Email : dinkygurlz@yahoo.com

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

WhatsApp Effa di sini!