Penyelesaian kepada duit yang sering tak cukup

Bismillah.
Tajuk sikit punya “gah” kan. Tetiba rasa nak kongsi. Saya bukan pakar bab pengurusan kewangan. Tapi nak kongsi berdasarkan pengalaman saja. Yang mana elok kita ambil, yang tak elok kita jangan ikut. hihi
Zaman sekarang semua perlukan duit. Even nak masuk tandas nak berak kencing pun kena duit. Yer la kalau tandas tak kena bayar, dapat bayang tak rupa toilet itu macamna? Sedangkan yang berbayar pun masih berbau. Kesimpulannya semua di dunia ini perlukan duit, nasib baik kita masih belum tahap udara pun kena beli (saya tengok cartoon, tak ingat dah cartoon apa, huhu). 

Tips berbelanja bagi mereka yang sering tak cukup duit.

1. Jaga hubungan kita dengan Allah

 Jaga solat, jaga amalan kita. Kita baik dengan Allah, ingat dengan Allah, insyaAllah Allah akan sentiasa jaga dan ingat kita. 

2. Berbelanja ikut kemampuan.

Kalau dah tak berduit tu tak payah lah berbelanja macam orang kaya. Barang semua nak beli yang berjenama, sampai sanggup berhutang. Nak bayar hutang seksa yang amat.

3.  Beli barang yang perlu sahaja, tak perlu tak payah lah.

Contoh, orang pasang astro, kita nak pasang astro juga, dah tue pasang yang full set pula tu! erkkk.. astro tue boleh makan ke? Baik beli insuran lagi bagus! 

4.  Elakkan berhutang

Tak der duit, buat cara tak der duit. Kalau nak beli barang, kumpul duit, jangan ajar diri untuk berhutang. 

5. Sedekah, bagi mak ayah

Isk, dah la tak cukup duit gaji nak makan, disuruhnya plak bagi duit dekat orang lain dan bagi mak ayah! Lagi tak cukup la duit aku nie! Salah anggapan macam itu, gaji kecik, kita sedekah ikut kemampuan, bagi mak ayah pun ikut kemampuan, janji bagi, berkat tue, sedekah takkan miskinkan kita, malah sebaliknya. Sedekah takkan buat kita jatuh miskin. Dgn bersedekah, Allah SWT akan melipat gandakan rezeki kita. 

6. Cari side income! (yang halal okeh!)

Sekarang cukup mudah nak buat business online. Saya dulu bermula buat business online buat dropship baju. Nama pun dropship untung tak der lah banyak mana, tapi membantu lah, sebulan dapat lebih kurang RM200-RM400. Jadi la tu, memang rasa sangat membantu waktu itu.  Lepas tue dah ada modal sikit baru beli barang2 lain, macam-macam saya jual dulu. Tapi untung ciput. Alhamdulillah lah. hihi. Itu sebelum saya kenal business Shaklee yea. Dah join ahli Shaklee nie, tak pandang jap business lain, sebab nak focus. Nanti bila masa dah tiba, mungkin la sambil2 buat business lain juga. Eh nak cerita, modal nak business Shaklee bukan banyak mana pun! RM75 je! Mahal lagi bill hp dan astro kan? pulangannya alhamdulillah, “banyak kosong di belakang!” ha pikir sendiri ayat tersirat dan tersurat. Modal yang lain, laptop, smartphone, internet, rajin, tak putus asa!
Haa cukup lah dulu 6 tips! Nanti saya share lagi! Semoga bermanfaat pada anda! Yang baik dari Allah, yang buruk itu dari saya. Waallahualam. 
Your Shaklee Independent Distributor Mamaa Adamia 
♥ SMS | WhatssApp : 019-5738234 
♥ FB Page : https://www.facebook.com/Ourlovebonding 
https://www.facebook.com/Pengedarvitaminsungaipetanikedah 
♥ Email : dinkygurlz@yahoo.com
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 
Berminat tentang produk Shaklee?
Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Mamaa Adamia
♥ SMS | WhatssApp : 019-5738234
♥ FB Page : https://www.facebook.com/Ourlovebonding
https://www.facebook.com/Pengedarvitaminsungaipetanikedah
♥ Email : dinkygurlz@yahoo.com

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

error: Content is protected !!