Makanan Untuk Banyakkan Susu Badan

Saya pasti ramai ibu menyusu di luar sana tertanya tanya ada tak makanan untuk memperbanyakkan susu badan. Pasti ramai tercari-cari petua untuk memperbanyakkan susu badan.

Makanan yang membantu penyusuan dipanggil makanan lactogenic atau galactagogues . Dengan menambah makanan yang membantu penyusuan iaitu makanan lactogenic untuk diet anda, diiringi dengan penyusuan susu ibu sama ada secara terus atau tidak terus (pump susu) yang kerap, insyaAllah, susu anda akan bertambah banyak dan meriah.

 

Kali ini saya nak kongsikan 5 tips atau petua makanan yang banyakkan susu badan. 

 

1. Oat 

 

Oatmeal telah lama disyorkan sebagai satu cara untuk ibu-ibu untuk meningkatkan bekalan susu mereka. Penyelidik  membuat kajian bahawa oatmeal dapat membantu untuk menurunkan kolesterol dan mengekalkan tekanan darah yang sihat. Ciri-ciri di dalam oat ini juga boleh membantu dengan fungsi-fungsi lain dalam badan termasuk penyusuan. Pemakanan bukan satu-satunya sebab mengapa oatmeal adalah baik untuk ibu-ibu menyusukan. Oat adalah makanan yang memberi keselesaan. Apabila seorang wanita duduk dan makan semangkuk oatmeal, ia boleh membantu beliau untuk berehat, yang seterusnya boleh menyebabkan badannya untuk melepaskan oxytocin (hormon yang terlibat dalam pengeluaran susu). Di samping itu, berada di dalam keaddan relax boleh membantu dengan susu anda banyak dan meriah -(let down proses)


2. Bayam

 

Penyusuan meningkatkan keperluan kalori anda dan keperluan anda untuk vitamin dan mineral tertentu. Bayam adalah sumber yang baik kalsium, zat besi , Vitamin K, A, dan folat . Folat (atau asid folik) adalah penting bagi wanita yang hamil atau menyusukan bayi. Warna sayur-sayuran berdaun hijau seperti bayam juga mengandungi fitoestrogen. Fitoestrogen , yang dipercayai untuk menggalakkan kesihatan tisu payudara dan penyusuan, adalah bahan kimia berasaskan tumbuhan yang mempunyai sifat yang sama seperti estrogen.


3. Lobak

 

Lobak adalah galactagogue kurang dikenali, tetapi seperti bayam , ia mengandungi fitoestrogen. Lobak juga tinggi beta -karotena dan vitamin A , ibu-ibu menyusu mempunyai keperluan yang meningkat terhadap kedua-duanya. Jus Carrot sangat bagus untuk ibu menyusu.  Ianya dipercayai dapat menyediakan tenaga tambahan yang diperlukan oleh wanita menyusu , dan ia boleh meningkatkan pengeluaran dan kualiti susu ibu. Minum secawan jus lobak merah sebelum makan tengah hari boleh membantu pengeluaran yang banyak di sebelah petang.

4. Air kosong
 
Minum lebih banyak air adalah salah satu cara terbaik untuk meningkatkan bekalan susu anda . Dengan minum air kosong yang banyak,  ia akan membantu anda untuk tinggal terhidrat dan menghasilkan lebih banyak susu.


 

5. Set Penyusuan Shaklee

 

Kenapa ibu menyusu perlukan set penyusuan Shaklee? Seperti yang diterangkan di atas, segala makanan yang dikatakan dapat memperbanyakkan susu badan, tak semestinya berkesan jika anda tidak menyusu anak sekerap mungkin atau pump susu sekerap yang mungkin. Pump susu secara kerap adalah kunci utama untuk penghasilan susu yang banyak. Set penyusuan Shaklee boleh membantu penyusuan dari segi menyediakan si ibu supaya sihat, tak stress, badan dapat khasiat yang sepatutnya untuk ibu yang menyusu.

Contoh kalau ibu A, yang menyusu itu sering letih-letih, sering stress, sering sakit badan, adakah badan akan membantu untuk pengeluaran susu yang lebih banyak?

Cuba bandingkan dengan ibu B, yang tidak stress, badan segar, sentiasa bertenaga. Ibu yang mana akan dapat susu yang banyak? Mestilah ibu B kan?


Jadi memang penting menjaga emosi dan pemakanan ibu yang menyusu tau. Sebab kalau stress pun memberi kesan pada pengeluaran susu!

Di sini saya senaraikan Set Premium / Lengkap Ibu Menyusu. Anda boleh memilih mengikut budget anda. InsyaAllah saya akan consult sebaik mungkin 


Set Lengkap Menyusu Shaklee

Multivitamin (Vitalea)


Multivitamin menyediakan vitamin dan mineral penting untuk para ibu yang mana ia tidak boleh diperoleh daripada diet harian. Kadar vitamin yang mencukupi membantu penghasilan susu yang banyak dan berkhasiat di samping menggalakkan kesihatan ibu dan bayi secara menyeluruh.

Protein (ESP) 


Bayi memerlukan protein yang banyak untuk tumbesaran yang berkekalan dan sempurna. Sumber protein yang baik seperti protein soya di dalam diet penyusuan anda amat penting untuk pengeluaran susu. Protein membantu dalam membina dan mengekalkan sel-sel yang menghubungkan setiap bahagian tubuh. Mereka disarankan untuk mengambil sekurang-kurangnya tiga hidangan protein berkhasiat sehari.

Vitamin C


Dalam satu kajian terhadap para ibu yang menyusui bayi dan mengambil vitamin C menunjukkan khasiat vitamin C tersebut tertumpu pada bayi. Oleh itu menyusui bayi secara eksklusif dapat melindungi bayi anda daripada kekurangan vitamin C[1].  Vitamin C penting bagi menguatkan sistem imun dan membina kulit, gigi dan gusi yang sihat.

Vitamin B Kompleks


Vitamin B kompleks merupakan vitamin yang diperlukan oleh anda dan bayi anda setiap hari bagi menyokong sistem saraf dan metabolisme yang sihat. Vitamin B mempunyai pelbagai fungsi termasuk pengeluaran hormon, pembentukan sel-sel darah merah, penghasilan tenaga untuk sel dan mengekalkan saraf serta kulit yang sihat. Ibu yang menyusui bayi perlu mendapatkan vitamin B Kompleks untuk memberikan khasiatnya kepada bayi mereka melalui susu ibu.

Kalsium (Ostematrix)


40 peratus daripada susu ibu adalah kalsium. Kalsium diperlukan untuk membina tulang yang sihat dan pertumbuhan gigi pada bayi. Wanita yang menyusui bayi disarankan mengambil sebanyak 1300mg kalsium setiap hari.

Asid Lemak Omega 3 (Omega Guard)


Pengambilan dan tambahan asid lemak Omega-3 dalam tempoh penyusuan susu ibu dapat menggalakkan pengembangan otak dan mata anak. Ia telah dibuktikan secara saintifik bahawa neuron lebih mudah berhubung apabila kandungan Omega 3 lebih banyak di dalam otak. Tambahan pula, tidak ramai kanak-kanak diberi susu ibu mempunyai masalah fungsi otak seperti gangguan hiperaktif dan masalah tumpuan (ADHD) atau autisme.

Alfalfa 


Alfalfa mengandungi banyak nutrien penting dan pelbagai vitamin seperti vitamin K, A, B1, B6, C, E, Kalsium, Zink dan Zat besi. Semua bahan tersebut penting untuk pertumbuhan dan perkembangan yang sihat. Alfalfa juga digunakan secara tradisional untuk meningkatkan pengeluaran bekalan susu ibu.
 
Untuk keterangan lanjut atau jika anda berminat nak dapatkan vitamin Shaklee daripada saya, anda boleh terus hubungi saya terus di sini yea. Effa 0195738234 (sms@whatsapp) .

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Your Shaklee Independent Distributor 
Mamaa Adamia ♥ SMS | WhatssApp : 019-5738234 
♥ Email : dinkygurlz@yahoo.com
Berminat tentang produk Shaklee?
Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Mamaa Adamia
♥ SMS | WhatssApp : 019-5738234
♥ FB Page : https://www.facebook.com/Ourlovebonding
https://www.facebook.com/Pengedarvitaminsungaipetanikedah
♥ Email : dinkygurlz@yahoo.com

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

WhatsApp Effa di sini!