Kadang2 Allah tak bagi apa yang kita minta, tapi Allah bagi apa yang terbaik untuk hambaNya. :)

Pagi tadi aktiviti menyelongkar cari pump susu, tak tahu letak dekat di mana, rupa-rupanya di dalam lipatan kain lampin. Yer la, mana nak buka tempat simpan lampin dah. Tak der siapa di rumah ini yang berlampin. hahaha.
Ternampak je breastpump, satu perasaan sayu datang. Teringat kembali saat pump susu sewaktu bekerja. Rindu saat saat itu. Ops bukan rindu nak pergi kerja, tapi rindu saat nak kumpul stock susu. Dengan pump susu ini la saya membekalkan susu pada anak-anak saya, tak kira masa, tengah drive balik dari sekolah pun saya boleh pump susu. Lihat betapa sibuknya seorang guru, masa rehat pun kadang2 tak sempat nak pump, sebab sibuk hal hal pengkeranian. Selamat hari Guru wahai semua Guru. Anda hebat! InsyaAllah pahala besar sangat2. 
Berbalik pada perasaan sayuku lihat pump. Mana tak sayu, pump susu ku siap berhabuk lagi. Sob sob. Main simpan je dalam tempat kain tue. Padahal antara benda ku yang paling ku sayang, tapi ku simpan pon lupa kat mana. Kenapa sayang? Meh nak story.
Anak sulung, Ku Adam Darwisy, saya hanya guna pump susu jenama Anakku, yang bentuknya macam ala-ala Avent manual, time tue baru kerja, mana ada duit. So beli ikut kemampuan okeh. Lepas tu bila dah bersalin, dah ada gaji, baru la beli Spectra 3, itu yang i mampu waktu itu, rasanya beli dalam RM400-RM600 lebih kot harganya sebab beli pakej set lengkap bag semua. Spectra 3 itu memang ku sayang gila lah, tapi yang lecehnya, nak pump kena guna plug, so seem sangat mustahil la nak pump susu di dalam kereta kan? Ada gadjetnya, tapi daku rasa susah sebab pump Spectra 3 sangat besar kedabak. 
Adam stahun lebih, Alhamdulillah disahkan hamil, susu pun makin kurang, lama-lama memang tak der susu langsung, jadi memang dah tak pump susu, Adam pun menyusu sampai 1 tahun lebih je. Maafkan mama sayang. Waktu mengandung Damia, saya memang dah pasang azam, nak beli breastpump Madela Freestyle. Time tue dah bekerja, tapi for me masih sangat mahal, yer la almost RM2k kan. 
Waktu itu saya dah pandai business online sikit-sikit. Jadi memang kumpul duit untung business tue la untuk beli pump. Duit untung business memang saya tak sentuh. Saya nie memang kalo azam sesuatu, saya akan dapatkan, cepat or lambat je. My husband know me very well.
Jadi duit Madela Freestyle itu memang duit untung business kecil-kecilan, saya jual cloth diapers, slimming suit la, macam-macam lagi la, n suami tambah sikit. (waktu itu tak kenal shaklee lagi). Sebab itu sayu, sebab terasa susahnya nak mendapatkan sesuatu benda yang diidamkan. Lagi satu sayu sebab ingat saat pump susu tue awal2 dulu , Damia masuk wad, kan Damia lahir pramatang, pump angin saja. sambil pump tue air mata mengalir2 teringat dekat anak dan berpantang sendiri sama. hahahha. 
Bila dingatkan balik. Segala yang Allah aturkan semua ada hikmahnya. Bermula dengan kelahiran Damia yang awal, buat saya kenal Shaklee. Bermula hanya dengan makan ESP. Kesannya Alhamdulillah, dalam wad semua kagum tengok hasil tuaian pump saya, sampaikan kawan satu wad pun beli ESP, dan kini dia juga business Shaklee juga. hihi.. sebab diaorang tengok sendiri susu saya banyak dan pekat. Alhamdulillah. Sejak itu lah saya jatuh cinta dengan ESP dan buat saya terdetik nak buat business Shaklee. . Mula dengan part time, kini full time. Siapa menyangka apa yang Allah rencanakan untuk kita, jodoh, kerja semua tak disangka, Allah tak bagi apa yang kita minta, tapi Allah bagi apa yang terbaik untuk hambaNya. Malu, malu dengan segala nikmat jika dibandingkan dengan amalan. Jom sama-sama muhasabah diri, perbaiki amalan kita, perbaiki hubungan sesama manusia.

Selamat hari Guru. Salam Jumaat. 🙂

Your Shaklee Independent Distributor
Mamaa Adamia
♥ SMS | WhatssApp : 019-5738234
♥ FB Page : https://www.facebook.com/Ourlovebonding 
https://www.facebook.com/Pengedarvitaminsungaipetanikedah
♥ Email : dinkygurlz@yahoo.com

Berminat tentang produk Shaklee?
Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Mamaa Adamia
♥ SMS | WhatssApp : 019-5738234
♥ FB Page : https://www.facebook.com/Ourlovebonding
https://www.facebook.com/Pengedarvitaminsungaipetanikedah
♥ Email : dinkygurlz@yahoo.com

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

6 Comments
  1. May 16, 2014
  2. May 16, 2014
  3. May 16, 2014
  4. May 16, 2014
  5. May 18, 2014
    • May 20, 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

error: Content is protected !!