Hilangkan Sakit Lutut semasa Sembahyang

Sakit lutut adalah satu keadaan yang menyebabkan pergerakan seseorang itu terganggu. Apabila bergelar wanita terutama sekali ibu-ibu memang tak dapat lari daripada nak buat kerja rumah kan? Mesti nak kena bongkok kan badan, naik turun tangga, kejar anak-anak. hihi. Semuanya libatkan lutut tue. Boleh ke nak hilangkan sakit lutut tue?

Kekerapan melakukan perkara sebegitu sebenarnya turut memberi kesan kepada tubuh terutamanya lutut. Malah kajian telah menunjukkan bawa wanita lebih banyak menderita akibat kecederaan dan sakit lutut jika dibandingkan daripada lelaki.Kecederaan boleh berlaku pada sebarang tempat di ligamen, bursa, atau tendon di sekeliling sendi lutut. Kecederaan juga boleh memberi kesan pada ligamen, rawan, meniskus, dan tulang yang membentuk sendi.

Berikut adalah antara-antara kesakitan yang sering anda alami pada lutut.

1. Lutut berkeriut

Lutut anda rasa seperti hendak tercabut, bergesel dan sakit lutut selepas ketika menaiki tangga, sembahyang atau selepas duduk terlalu lama.


PENYEBAB – walaupun kebiasaannya keadaan ini dikenali sebagai ‘runner’s knee’ tetapi Sindrom Patellofemoral ini turut memberi kesan kepada mereka yang malas bergerak sekalipun. Rasa berkeriut yang dialami adalah kesan daripada tempurung lutut yang sudah lari daripada kedudukan asalnya bergeser pada bahagian bawah tulang paha. Wanita selalunya lebih mudah mendapat sindrom ini kerana pelvik yang lebar menyebabkan paha untuk senget ke dalam sekali gus menyebabkan kuadrisep bertambah lebar.

PENYELESAIAN – kurangkan senaman berat seperti berlari atau bermain tenis. Jangan berhenti terus kerana ini boleh membuatkan otot yang menyokong lutut akan menjadi lemah. Sebaliknya, buatlah aktiviti lembut seperti berenang mahupun senaman ringan.


2. Lutut sakit

Semasa aktiviti fizikal, anda rasa sakit lutut mencucuk antara tempurung lutut dan tulang kering atau tibia. Rasa sakit berterusan dan tetap.





PENYEBAB – tendonitis, ia akan muncul apabila tendon yang menyambung tempurung lutut kepada tulang kering menjadi radang berikutan dengan tekanan berulang dan terlebih guna. Simptom akan menjadi teruk apabila anda kerap melakukan aktiviti fizikal yang kerap.

PENYELESAIAN – bagi mengurangkan rasa sakit dan mengurangkan pembengkakan, ambillah ubat anti radang tanpa steroid (NSAID). Gunakan ais sebagai tuam. Berehat dan naikkan lutut yang sakit terutamanya selepas melakukan senaman berat. Jika sakit tidak juga hilang, segera berjumpa doktor.

3. Lutut kaku dan keras

Lutut membengkak dan menyebabkan kesukaran untuk melurus atau membengkokkannya.


PENYEBAB – Osteoarthritis, rawan yang membaluti sendi akan pecah berikutan dengan kekerapan digunakan, usia, atau berat berlebihan. Keadaan ini membuatkan tubuh menghasilkan lebih cecair sendi dalam lutut. Apabila rawan rosak sepenuhnya, ini menyebabkan tulang akan bergeser dengan tulang dan menyebabkan sendi membengkak rasa sakit.

PENYELESAIAN – jika masalah adalah disebabkan berat badan, kurangkan berat anda. Cara ini boleh mengurangkan tekanan pada lutut dan mengurangkan sakit arthritis. Sebagai tambahan, boleh jua mengambil ubat NSAID, berehat, dan menggunakan ais bag; mengurangkan rasa sakit dan bengkak. Jika keadaan lutut menjadi merah atau rasa panas apabila disentuh, segera berjumpa doktor
bagi mendapatkan rawatan yang sepatutnya.

4. Lutut berpintal

Anda rasa dan kadangkala dengar bunyi ‘pop’. Kemudian lutut seperti terkancing sekali gus menyebabkan rasa sakit lutut yang teramat sangat. Kecederaan ini selalunya berlaku ketika bersukan.

PENYEBAB – tisu elastik yang dikenali sebagai ‘anterior cruciate ligament (ACL) untuk menstabilkan lutut telah terkoyak. Sekali lagi, ini berikutan dengan pelvik wanita yang lebar. Pakar juga memberi teori bahawa tahap estrogen tinggi melonggarkan ligamen dan melemahkan kebolehan untuk melindungi sendi.

PENYELESAIAN – dapatkan rawatan doktor dengan segera.
 

RAWATAN UNTUK SAKIT LUTUT

Rawatan bagi sakit lutut bergantung sepenuhnya kepada penyebab masalah tersebut. Adalah penting memahami penyebab simptom-simptom sebelum melakukan sebarang program rawatan. Jika anda tidak pasti diagnosis penyakit atau keterukan keadaan diri, perlulah anda mendapatkan
nasihat perubatan terlebih dahulu.

Rawatan utama bagi kebanyakan keadaan penyebab sakit lutut adalah untuk merehatkan sendi dan membenarkan radang akut untuk berkurangan.

  • Tuaman pek ais dan pad panas juga rawatan yang biasa menjadi pilihan.
  • Meregangkan otot-otot dan tendon-tendon yang mengelilingi sendi boleh membantu bagi sesetengah penyebab sakit lutut.
  • Terapi fizikal adalah aspek penting dalam hampir semua rawatan yang berkaitan dengan masalah ortopedik.
  • Ubatan anti radang bukan steroid adalah ubat yang selalunya diberikan kepada pesakit yang mengalami masalah sakit lutut yang disebabkan oleh arthritis, bursitis dan tendonitis. Suntikan kortison adalah ubatan yang amat kuat terutamanya bagi merawat keradangan sakit lutut.

Shaklee juga ada vitamin khas untuk lutut ni tau! Produk ini adalah antara paling hot dalam pasaran! Kalau tak hot masakan asyik sold out je Advance Joint Health (AJH) ni! Memang bagus la AJH nie. Mak mertua saya sendiri ambil, dan memang sangat membantu dan berkesan! Daripada nak berjalan pun susah, dah boleh berjalan laju dah dekat office tau!

Apa yang best tentang Advance Joint Health (AJH) nie? Anda boleh beralih menggunakan Advanced Joint Health Shaklee yang lebih selamat, 100% semulajadi, terbukti secara klinikal, sesuai untuk vegetarian untuk memperbaiki struktur sendi dan tulang anda dalam secepat 5 hari sahaja. Amalkan Advanced Joint Health Shaklee untuk kesihatan otot sendi dan tulang yang berpanjangan. Jadi sakit sendi tidak lagi menghantui anda.

Hasil ujian klinikal mendapati Ekstrak Boswelia dalam Advanced Joint Health Shaklee berkesan dalam masa 5 hari mengatasi sakit sendi dan tulang serta lebih berkesan daripada produk sakit sendi terkemuka di pasaran.

Kelebihan mengamalkan Advanced joint Health Shaklee

1.   31% Pergerakan menjadi lebih mudah berbanding sebelum menggunakannya
2.  41% Pergerakan menjadi lebih selesa dan digemari ramai…
3.   Bebas kondroitin sulfat (kondroitin sulfat mengganggu glukosamina)
4.   Formulanya berasaskan 100% sayuran. Sangat sesuai untuk vegetarian
5.   Mengandungi Vitamin C
6.   Mengandungi Zink, Tembaga dan mangan.
7.   Mengandungi ekstrak Boswellia


Rasailah sendiri perbezaan sebelum dan selepas menggunakan Advanced Joint Health Shaklee anda pasti tersenyum dan gembira dengan keberkesanannya mengatasi sakit sendi anda =)

Jom baca testimoni dari mak mertua saya sendiri! Sampai sekarang alhamdulillah, AJH ini memang sangat membantu mama hilangkan sakit lutut. Kalau tak nak jalan pon tak larat tau!

 


Nak order? Hubungi saya yea! 🙂
 

Your Shaklee Independent Distributor Mamaa Adamia
♥ SMS | WhatssApp : 019-5738234
♥ FB Page : Ourlovebonding 
Pengedar Shaklee Sungai Petani
♥ Email : dinkygurlz@yahoo.com

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Berminat tentang produk Shaklee?
Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Mamaa Adamia
♥ SMS | WhatssApp : 019-5738234
♥ FB Page : https://www.facebook.com/Ourlovebonding
https://www.facebook.com/Pengedarvitaminsungaipetanikedah
♥ Email : dinkygurlz@yahoo.com

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

One Response
  1. May 20, 2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

error: Content is protected !!