Amalan Berpantang selepas bersalin Mengarut?

Ramai wanita terutamanya ibu moden pada masa kini memandang mudah pada amalan berpantang selepas bersalin. Akibat tidak mengamalkan cara berpantang dengan betul sama ada dari segi pemakanan mahupun rawatan tradisi, ada sesetengahnya mengakui sakit badan dan sukar tidur malah ada ketika lenguh pada tangan dan kaki. 

Hakikatnya semua amalan berpantang dari saat melahirkan anak sehingga tamat tempoh 44 hari mempunyai maksud tersendiri serta kebaikan yang diperoleh bukan saja dalam tempoh berpantang malah hingga ke akhir hayat. 
Namun ada sesetengah melihat amalan pemakanan berpantang sebagai remeh. Namun bagi mereka yang mengetahui rahsianya akan mempergunakan sepenuhnya untuk mengembalikan kecantikan dan kesihatan luar dan dalam. 
Kepada wanita yang sedang membilang hari untuk menyambut kelahiran bayi, bermula hari ini ubahlah sikap anda untuk memastikan anda mengikuti amalan dalam tempoh berpantang cara yang betul.

Amalan berpantang merangkumi aspek fizikal iaitu melibatkan amalan berurut, mandi herba, mandi lulur, bertangas, memakai bengkung dan berpilis. Bagi aspek pemakanan juga perlu dilakukan dengan cara yang betul. Hidangan yang salah semasa dalam tempoh memulihkan diri akan memberi kesan kepada tubuh ibu yang bersalin. Oleh itu, hidangan pedas, gatal, berlemak, dan terlalu berminyak akan memudaratkan kesihatan ibu. 
Pemakanan ialah aspek yang amat penting dalam rawatan pantang bersalin. Ini kerana proses kehamilan telah mengganggu keseimbangan hormon ibu. Mereka mengalami pelbagai bentuk tekanan dan gangguan emosi akibat perubahan fizikal. Apalagi semasa melahirkan anak, tenaga dikerah dengan hebat, urat saraf banyak yang cedera dan terjadi luka di bahagian tertentu.
Sehubungan itu diet seimbang semasa dalam pantang penting terutama kepada ibu yang menyusukan bayi dengan susu badan. Semasa dalam pantang, pemakanan memainkan peranan penting untuk memulihkan kesihatan selepas bersalin, mempercepatkan penyembuhan luka jahitan episiotomi atau pun pembedahan Ceasarean.

Kebanyakkan wanita menyimpan dua hingga empat kg lemak dalam tubuh yang akan digunakan untuk membekalkan tenaga untuk laktasi atau penyusuan bayi. Dianggarkan simpanan lemak tubuh tersebut boleh membekalkan 200 hingga 300 kkal/hari untuk tempoh laktasi selama tiga bulan. Oleh itu, penyusuan susu ibu adalah satu kaedah terbaik untuk menurunkan berat badan atau mencapai bentuk tubuh yang ideal sebelum hamil.
Jika anda sendiri tak sukakan jamu-jamu, anda boleh beralih ke Set bersalin yang lebih moden, tak panas untuk bayi dan selamat dimakan ibu selepas bersalin walaupun bayi kuning. Set bersalin Shaklee ini disediakan mengikut budget anda. Jika budget kurang, anda boleh ambil yang paling asas. Tapi sebaiknya, saya sarankan ambil yang full set, untuk pulihkan badan anda.. 

Anda boleh click di pautan di bawah untuk membaca tentang set bersalin Shaklee 

SET BERSALIN SHAKLEE SIHAT DAN BERTENAGA
NAK LUKA BERSALIN CEPAT SEMBUH
SET BERSALIN SECARA PEMBEDAHAN atau CAESAREAN

Untuk keterangan lanjut atau berminat nak dapatkan set bersalin shaklee daripada saya, anda boleh hubungi saya di sms@whatsapp effa 0195738234

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Your Shaklee Independent Distributor Mamaa Adamia
♥ SMS | WhatssApp : 019-5738234
♥ FB Page : https://www.facebook.com/Ourlovebonding 
https://www.facebook.com/Pengedarvitaminsungaipetanikedah 
♥ Email : dinkygurlz@yahoo.com

Berminat tentang produk Shaklee?
Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Mamaa Adamia
♥ SMS | WhatssApp : 019-5738234
♥ FB Page : https://www.facebook.com/Ourlovebonding
https://www.facebook.com/Pengedarvitaminsungaipetanikedah
♥ Email : dinkygurlz@yahoo.com

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

One Response
  1. June 24, 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

WhatsApp Effa di sini!