Sembelit di kalangan Kanak-Kanak

Apabila anak-anak menghidap sembelit. Pasti ibu bapa pening kepala. Jumpa doktor sana sini,tapi hanya diberikan ubat cucuk punggung. dan sembelit itu masih terjadi berulang-ulang. Takkan nak bergantung pada ubat cucuk punggung tue je kan? 

Antara tanda-tanda bayi atau kanak-kanak itu sembelit ialah, mereka menangis dan menunjuk rasa resah atau tidak selesa ketika membuang besar. Bagi kanak-kanak yang lebih besar akan mengadu rasa sakit atau mereka kelihatan meneran ketika sedang membuang air besar. Selain itu najis mereka kelihatan kering, keras, berbiji-biji seperti biji kacang. Kentut dan najis juga mungkin berbau lebih busuk.
Kekerapan membuang air besar juga berkurangan kurang dari najis tiga kali dalam seminggu. Bayi atau kanak-kanak itu tidak mempunyai selera untuk makan dan perut menjadi kembung.
Antara punca utama berlakunya sembelit ialah susu formula. Bayi yang diberikan susu formula mudah mendapat sembelit berbanding bayi yang diberikan susu ibu kerana susu formula sukar dihadamkan dan diserap masuk ke dalam usus.
Begitu juga jika bayi yang mula diberikan makanan separuh pejal juga mudah sembelit. Usus mereka yang tidak matang belum dapat berfungsi sepenuhnya dengan baik. Jadi pastikan makanan separuh pepejal yang hendak diberikan adalah makanan yang lembut dan mudah dihadam. Banyak kandungan air dalam makanan itu ketika   menyediakannya.
Bayi dan kanak-kanak yang tidak selera untuk minum susu kerana demam, selsema, jangkitan pada tekak dan mula tumbuh gigi mudah mengalami sembelit kerana sebab kekurangan air dalam badan atau disebut dehidrasi.
Bagi mengelakkan dehidrasi yang berterusan, selalunya tubuh akan menyerap lebih banyak air dari najis bagi menampung kekurangan air dalam badan. Ini menyebabkan najis menjadi lebih kering dan keras, akhirnya menyebabkan najis disimpan lebih lama dalam usus besar dan menyebabkan sembelit.

Bagi ibubapa yang mahu mengelakkan pemberian ubat, ada beberapa cara yang boleh dicuba, antaranya: 

 

1.Baringkan bayi dengan kaki ke atas dan  cuba lakukan pergerakan seolah-olah sedang mengayuh basikal di udara. Ini akan merangsangkan pergerakan najis dalam usus.
2. Jika bayi yang berusia lebih enam bulan ke atas dan menyusu susu formula, boleh berikan makanan separuh pepejal seperti lobak yang dikisar dan disediakan secara segar. Berikan pada kadar yang berpatutan dan minta nasihat doctor. Ini akan menambah kandungan serat dalam pemakanan mereka dan memudahkan mereka buang najis dengan lebih mudah.

3. Bagi kanak-kanak yang berumur satu tahun ke atas boleh diberikan air buah-buahan seperti tembikai atau air mineral suam dalam kadar yang berpatutan. Memberikan jus betik yang dikisarkan juga sangat baik untuk mereka, kerana selain mempunyai banyak serat, betik juga mengandungi bahan semulajadi yang dapat merangsang pergerakan usus.
 **************************************************************************
Selain itu, bagi bayi yang setahun dan ke atas. Anda juga boleh memberi Mealshake kepada anak anda bagi mengelakkan sembelit. Anak sulung saya, Adam, dahulu memang sering sembelit. Sampaikan berdarah-darah dan takut nak membuang air besar. 

Jumpa doktor, doktor bagi ubat cucuk punggung tue. Saya sampai terpaksa korek untuk keluarkan najis di awal proses membuang.  Memang seksa sangat-sangat. Kesian plak dekat anak, tapi terpaksa lah. Mujurlah kenal dengan Mealshake nie. Tak banyak pun letak. Campur dalam susu satu sudu kecil sahaja. Alhamdulillah, Adam memang dah tak sembelit sampai sekarang. dan  tak perlu bergantung pada Mealshake pun untuk membuang. Selera makan pun meningkat. Badan pun dah naik. Lega sangat2. 

BAGAIMANA MEAL SHAKE MEMBANTU ATASI MASALAH SEMBELIT ANAK?

Kandungan serat di dalam Meal Shakes Shaklee ini adalah jenis yang larut di dalam air dan akan bertindak sebagai ‘pencuci’ usus dan perut anak kita. Serat ini akan mengumpul sisa makanan yang tidak diperlukan oleh tubuh dan juga membuang kolestrol berlebihan! Apabila semua sisa makanan ini telah berkumpul menjadi gumpalan najis, serat akan membantu najis tersebut menyerap air supaya najis lembut (kira tak sembelitlah). Di sinilah pentingnya anak kita minum banyak air. Akhirnya, serat di dalam Meal Shakes Shaklee akan mengaktifkan sistem pembuangan najis anak kita dan membantu tubuh mengeluarkan najis dengan mudah.

Berminat?
Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Mamaa Adamia
♥ SMS | WhatssApp : 019-5738234
♥ FB Page : https://www.facebook.com/Ourlovebonding
                     https://www.facebook.com/Pengedarvitaminsungaipetanikedah
♥ Email : dinkygurlz@yahoo.com
Berminat tentang produk Shaklee?
Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Mamaa Adamia
♥ SMS | WhatssApp : 019-5738234
♥ FB Page : https://www.facebook.com/Ourlovebonding
https://www.facebook.com/Pengedarvitaminsungaipetanikedah
♥ Email : dinkygurlz@yahoo.com

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

WhatsApp Effa di sini!