Shaklee Tiada Kelulusan HALAL?

Kecoh satu dunia pasal halal haram. Yea, halal dan haram sangatlah penting. Segala apa yang kita makan menjadi darah daging kita.
Mengguna atau menikmati makanan dan barangan HALAL adalah tuntutan Allah ke atas manusia terutama kaum muslimin. Allah berfirman di dalam al-Quran;

“Wahai sekalian manusia! makanlah dari apa yang ada di bumi yang HALAL lagi baik, dan janganlah kamu ikut jejak langkah Syaitan; kerana Sesungguhnya Syaitan itu ialah musuh Yang terang nyata bagi kamu”. (al-Baqarah: 168)

“Dan makanlah dari rezeki yang telah diberikan Allah kepada kamu, Iaitu yang HALAL lagi baik, dan bertaqwalah kepada Allah Yang kepadanya sahaja kamu beriman”. (al-Maidah: 88)

Jadi segala apa yang kita makan maka wajiblah mencari yang HALAL. berbalik pada isu Halal.. Ada sesiapa pernah check status HALAL SHAKLEE melalui SMS. Fa baru je buat tadi.. Ini sms yang fa terima.



Ha, mesti terkejut kan? Mesti terkejut punyeeee.. jangan risau. Vitamin Shaklee memang halal. Tapi kenapa bila check tak dak HALAL plak? 
Memang tak dak pun. Sebabnya Shaklee bukan produk dari Malaysia. Ianya produk USA dan kat sana ada badan yang bertanggungjawab untuk beli sijil halal adalah Islamic Services of Amarica (ISA). Dan ISA nie badan yang diiktiraf JAKIM.  

JAKIM hanya akan keluarkan sijil HALAL untuk PRODUK yang DIKELUARKAN DI MALAYSIA sahaja. JAdi tak der masalah walaupun ISA yang yang keluarkan sijil halal sebab ISA badan yang diiktiraf JAKIM.

Boleh semak di sini senarai badan luar negara yang diiktiraf JAKIM.



http://www.halal.gov.my/v3/index.php/ms/senarai-badan-islam-yang-diiktiraf



http://www.shaklee.com.my/img/content/Image2368284.pdf

 

Jika merujuk kepada website ISA juga ada dinyatakan demikian. Tengok mereka juga ada menyebut JAKIM juga mengiktiraf ISA dan ada juga diberikan link ke bahagian halal Malaysia.



Kalau tengok website ISA pon ada menyebut JAKIM mengiktiraf ISA since 1982. Jadi tiada lagi keraguan yang perlu bersarang di dalam hati. Gunakanlah produk Shaklee tanpa was-was. ^_^



Effa
019-5738234

Berminat tentang produk Shaklee?
Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Mamaa Adamia
♥ SMS | WhatssApp : 019-5738234
♥ FB Page : https://www.facebook.com/Ourlovebonding
https://www.facebook.com/Pengedarvitaminsungaipetanikedah
♥ Email : dinkygurlz@yahoo.com

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

error: Content is protected !!