Cara Mengira Pergerakan Bayi Semasa Hamil

Bagi ibu yang mempunyai pengalaman mengandung pasti sudah mengetahui cara untuk mengira pergerakan bayi.

Pada minggu ke 28, bayi semakin aktif dan semakin kerap melakukan pelbagai jenis pergerakan. Doktor ataupun nurse klinik kesihatan pasti akan memberi anda carta untuk ditandakan pergerakan bayi anda. Walaupun kelihatan leceh dan remeh, ketahuilah bahawa mengira pergerakan bayi di dalam kandungan adalah penting untuk memahami pola pergerakkan harian si bayi.

Sebenarnya kaedah pengiraan pergerakan bayi adalah mudah. Dan boleh dikira di mana2 saja. Macam saya sendiri, saya akan buat buku kecil khas untuk kira pergerakan bayi, dan bawa buku itu ke mana2 saja. Sebab leceh kan nak bawak buku merah klinik kesihatan tue.
Jumlah kiraan adalah 10 kali. Carta kiraan bayi dikira bermula jam 9.00 pagi dan berakhir pada jam 9.00 malam. Dalam tempoh tersebut, kita kira lah, baby gerak, contoh macam gerak golek2 pada jam 10.00 pagi, so tick lah dan take note masa.
Lagi satu tips, pengiraan pergerakan bayi akan dikira sebagai satu gerakan apabila bayi bergerak kemudian berhenti dalam jangka masa yang agak lama. Jika bayi anda bergerak, kemudian berhenti selama beberapa saat dan bergerak kembali, itu masih dikira satu pergerakan.

Pendek kata, satu kali gerakan bersamaan dengan satu kali pusingan. Bayi biasanya bergerak aktif ke kiri kanan, atas dan bawah di dalam satu satu masa. Keadaan itu diambil kira sebagai satu kali gerakan. Setelah beberapa minit, bayi akan bergerak dalam keadaan yang sama lalu dikira sebagai gerakan kali ke dua.
Selalunya carta tue lengkap 10 kali kira2 jam 3 ptg hingga 4 petang. Tapi kalau selalunya jam 2 atau 3 petang baby dah cukup bergerak 10 kali dan tiba2 tak cukup 10 kali jam 6 -7 petang tue, better cepat2 check. Sebab takut apa2 perkara tak diingini.
Tapi kalau kira lebih tak pe. Bagus la tue. Hihi. Lagi 1 kalau sibuk dan tidur memang tak perasan pergerakkan baby tue. Dan lg 1, kalau lemak perut tebal pon pergerakan bayi kurang dirasai. So siapa yang nak hamil tue, sebaiknya turunkan berat dahulu sebelum hamil. Bukan sebab pergerakan bayi saja , kalau obes a.k.a gemuk, anda akan terdedah pada risiko lain seperti darah tinggi dan kencing manis.
Jadi sebelum merancang untuk hamil kurus2 kan lah badan dulu. Badan gemuk banyak risiko sewaktu hamil tau.. 

Link untuk tengok Vitamin Shaklee untuk KURUS

Berminat?
Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Mamaa Adamia
♥ SMS | WhatssApp : 019-5738234
♥ FB Page : https://www.facebook.com/Ourlovebonding
                     https://www.facebook.com/Pengedarvitaminsungaipetanikedah
♥ Email : dinkygurlz@yahoo.com

Berminat tentang produk Shaklee?
Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Mamaa Adamia
♥ SMS | WhatssApp : 019-5738234
♥ FB Page : https://www.facebook.com/Ourlovebonding
https://www.facebook.com/Pengedarvitaminsungaipetanikedah
♥ Email : dinkygurlz@yahoo.com

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

One Response
  1. November 6, 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

error: Content is protected !!