Kepentingan Asid Folik Sebelum dan Semasa Hamil

Asid folik, sering dikaitkan dengan wanita yang ingin hamil dan wanita yang sedang hamil. Untuk mengelak daripada berlaku sebarang kecatatan otak, seorang ibu yang ingin hamil perlu melakukan perancangan sejak awal lagi. Tiga bulan sebelumnya anda mestilah menjaga kesihatan termasuklah pengambilan asid folik, mengelakkan tekanan emosi, makan makanan rendah lemak, rendah gula. Buat senaman sekurang-kurangnya tiga kali seminggu dan banyakkan minum air. 
Dan apabila dah hamil, wanita perlukan nutrien secukupnya agar diri dan bayi dalam kandungan sihat. Sebab itu lah penting pemakanan yang sihat dan seimbang buat ibu yang hamil. Masalahnya apabila alahan berlaku sepanjang kehamilan, si ibu tidak dapat mengawal pemakanan untuk makan makanan berkhasiat. 

Pengambilan asid folik bagi ibu hamil adalah untuk perkembangan sistem saraf. dan sel darah merah semasa hamil. Apabila kurang pengambilan, kajian mendapati wujud masalah yang dikenali sebagai neural tube defects iaitu kecacatan yang berlaku pada saluran saraf bayi yang menyebabkan kecatatan otak dan saraf tunjang (spina bifida). Malah ia boleh mengganggu pembentukan otak yang boleh menyebabkan kecacatan pada susunan saraf atau otak bayi. 
Jadi jika anda merancang untuk hamil, atau sedang hamil janganlah culas nak ambil asid folik sebab penting tau asid folik ni. Kalau Vitamin Shaklee. Anda boleh ambil B Complex Shaklee. Yang memang ada asid folic dalam B Complex Shaklee sebanyak 200mg. Harga pun murah je. Tahan 4 bulan pula tue sebotol.

**Saya tak tipu..bukan omong kosong**
Nak order VITAMIN SHAKLEE tekan no ini
sms@whatsapp effa 019-5738234
Berminat tentang produk Shaklee?
Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Mamaa Adamia
♥ SMS | WhatssApp : 019-5738234
♥ FB Page : https://www.facebook.com/Ourlovebonding
https://www.facebook.com/Pengedarvitaminsungaipetanikedah
♥ Email : dinkygurlz@yahoo.com

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

WhatsApp Effa di sini!