5 Cara Elak atau Legakan Kekejangan Kaki

Hampir semua ibu yang mengandung akan mengalami kekejangan kaki. Perkara normal bagi seorang ibu yang mengandung. Sakitnya hanya Allah yang tahu. Di sini saya ingin kongsikan lima cara elak atau legakan kekejangan kaki.

PERTAMA. Lakukan Regangan. Lakukan senaman regangan pada bahagian kaki sebelum masuk tidur kerana ia boleh membantu mengurangkan masalah kekejangan kaki.

KEDUA. Jangan berada dalam satu posisi terlalu lama. Elakkan berdiri atau duduk dalam tempoh yang panjang kerana ia boleh menyekat pengaliran darah ke bahagian kaki.

KETIGA. Bersenam. Senaman yang dilakukan secara kerap seperti berjalan kaki dapat mengelakkan masalah kekejangan kaki.

KEEMPAT. Minum banyak air. Dehidrasi boleh menyebabkan kekejangan. Jadi, banyakkan minum air di siang hari.

KELIMA. Mengurut. Apabila anda mengalami kekejangan, tenangkan otot berkenaan dengan melakukan urutan lembut atau tuamkan dengan tuala suam atau botol berisi air suam.

KEJANG KAKI tandanya anda kekurangan KALSIUM.Ini kerana jika anda kekurangan kalsium dalam badan, bayi yang dikandung akan mengambil kalsium dari anda.Ini akan memberi kesan pada anda di masa hadapan.Ibu yang hamil sepatutnya mengambil 1200mg- 1500mg kalsium setiap hari. Cuba kira apa yang anda ambil. Cukupkah?

Kenapa perlu sanagat kalsium ni? Ini kerana setiap jam 13mg kalsium akan dilepaskan kepada placenta! Bayangkannya banyak tue..

Antara makanan yang kaya dengan kalsium:

1. Susu
2. Keju
3. Sardin
4. Ikan salmon
5. Yogurt

Jika anda ragu-ragu adakah cukup pengambilan kalsium seharian boleh cuba OSTEMATRIX Shaklee kerana ianya mengandungi Kalsium, Vitamin D dan Magnesium yang sangat-sangat diperlukan oleh ibu mengandung. Vitamin prenatal sepatutnya mengandungi sekurang-kurangnya 150mg kalsium. OSTEMATRIX shaklee mengandungi 250mg KALSIUM! Jagalah kesihatan sewaktu mengandung kerana bukan sahaja untuk kebaikan diri kita tetapi juga anak dalam kandungan.

Hubungi saya dengan sms @ Whatsapp 0195738234 atau email dinkygurlz@yahoo.com untuk maklumat lanjut.

Berminat tentang produk Shaklee?
Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Mamaa Adamia
♥ SMS | WhatssApp : 019-5738234
♥ FB Page : https://www.facebook.com/Ourlovebonding
https://www.facebook.com/Pengedarvitaminsungaipetanikedah
♥ Email : dinkygurlz@yahoo.com

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

WhatsApp Effa di sini!