Cara mama adam basuh CD!

Bila baru dapat CD yang baru dibeli tue, jangan sayang pulak nak basuh yer..sebab sebelum dipakaikan kat baby kena pre-wash without sabun 3 kali..maksudnya, basuh sekali, then keringkan…dah kering basuh kali ke 2 dan keringkan..dan dah kering basuh kali ke 3 dah keringkan..sebab kena basuh, untuk bagi daya serapan bertambah baik.pas dah kali pre wash 3 kali tue bolehlah pakaikan kat baby..
ok kat sini aku nak share cara aku basuh cd adam..slalunya aku akan basuh 2hari sekali..cd bekas kencing adam aku akan letak je dalam baldi..msuk hari ke 2 tue, aku bilas2 dulu, baru masuk mesin..
bilas dulu yer.
 nie cara aku bilas..aku longgokkan cd tue bawah air hujan dlm bilik air tue..keluarkan insert siap2 tau..then biar bawah air 5 minit ke..then perah je lah bwh pncuran air hujan tue..nk buang air kencing yg ada tue..bila dah letak bwh air ujan tue 5minit tak la teruk sgt nak buang air kencing tue..nk test bau je cd tue
ini cd selepas bilas
cd dalam mesin basuh
ok..bila nak basuh..cover cd tue sebaiknya utk ketahanan yg lebih lama di basuh dalam laundry net..insert tak payah..
cd d ampaian..ini aku maksudkan dgn COVER tue
yg nie INSERT yer
cd with liner
untuk ketahanan daya serapan..aku akan lapikkan liner lampin tue di atas cd..tujuannya supaya krim, minyak ke, lotion ke yang aku sapu kat bontot adam tak kan menjejaskan daya serapan cd tue..so letak je liner tue..liner tue sebenarnya pakai buang..tapi aku basuh je kalo adam x poo poo..kalo pooo pooo, buang je liner tue..
lupa nak cerita macam mana nak buat kalau anak poo poo..mula2 buang najis tue dalam toilet dgn mggunakan air semburan yang kuat..bila dah buang semua najis tue..akan ada kesan mcm kuning2 kan..sental guna TANGAN bersama2 air n SABUN MANDI..kesan tue akan makin berkurang..jgn risau, bila dh masuk mesin n sidai di bawah cahaya matahari, kesan kuning tue akan hilang..setakat ini tak dak lagi la cd adam yg ada kesan kuning akibat najisnya..hehe..one more a BIG NO menggunakan BERUS utk cd anda..cd samada cover or insert TAK boleh diberus yer..sebab berus akan merosakkan cd..
ok..utk membasuh cd, aku gunakan KIDDIE WASH from cosway..basuh cd nie TAK boleh guna sabun yang sebarangan takut merosakkan cd..softlan, semua pelembut dan peluntur TIDAK boleh digunakan yer..antara sabun yg boleh digunakan..

sumber dari group MCDP  (Malaysian Cloth Diapering Parents)

tulisan warna BIRU tue maksudnya sabun yang boleh digunakan..warna MERAH sabun yang TAK boleh ok?

Detergents that is formulated for cloth diaper or best use for cloth diaper

(Available locally in Malaysia)

  • Autumnz – Baby Safe Laundry Detergent
  • Rockin’ Green Detergent
  • Charlie’s Soap (powder)
  • Pureen HAD (powder)
  • Pureen HAD (liquid)
  • Tiny Bubbles Detergent
  • LunaCare Detergent
  • Nellie’s Laundry Soda
  • Mountain Green
  • BumGenius Diaper Detergent – www.SentuhanBayu.biz


Other detergents that is NOT formulated for cloth diaper BUT is said to be SAFE for cloth diaper

(Have been tried/ tested by others)

  • BabyOrganix Kids Wear Liquid Cleanser
  • Cosway Kiddiewash
  • Might Detergent
  • Fab
  • Trojan
  • Kuat Harimau
  • Cosway Ecomax – for cp and cd
  • Shaklee Basic H
Others that is NOT a detergent BUT can be use to wash cloth diaper

(Note : Might not be as effective as the other detergent though)

  • Soap Nut
  • Laundry Ball
Detergents that is NOT suppose to use for cloth diaper

(And yet there is still people using it to wash cloth diaper)

  • Pureen Kiddiwash
  • Pureen ABD
  • Kao Attack
  • Nappikleen
  • Top Detergen
     
Berminat tentang produk Shaklee?
Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Mamaa Adamia
♥ SMS | WhatssApp : 019-5738234
♥ FB Page : https://www.facebook.com/Ourlovebonding
https://www.facebook.com/Pengedarvitaminsungaipetanikedah
♥ Email : dinkygurlz@yahoo.com

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

error: Content is protected !!